Een historische overeenkomst voor de oilifanten in Afrika: een Kitenden Corridor

Azzedine Downes, IFAW PreEen historische overeenkomst voor de oilifanten in Afrika: een Kitenden Corridorsident (left) and Mr. Daniel Leturesh, representing the Masai community, sign the Kitenden corridor certificates after they signed a lease agreement, 17 July 2013, in Amboseli National Park in Kenya. © IFAW/K. Prinsloo Woensdag 17 juli hielden we een bijzondere ceremonie op één van de meest spectaculaire plaatsen op aarde, tegen de achtergrond van de majestueuze Kilimanjaro.

De Kilimanjaro is uniek en legendarisch. Het is de hoogste vrijstaande berg van Afrika. Beelden van olifanten tegen de achtergrond van de beroemde berg trekken vele duizenden naar Afrika, om met eigen ogen het ongerepte natuurschoon te kunnen aanschouwen.

De Kilimanjaro ligt in Tanzania, net over de grens met Kenia, waar zich een andere natuurschat bevindt die zich qua schoonheid met gemak met de beroemde berg kan meten – Amboseli National Park. Hier leven zo’n 1.400 olifanten en talloze andere wilde dieren, waaronder leeuwen, cheeta’s, luipaarden, buffels, gnoes, antilopen, giraffen en een grote verscheidenheid aan vogels.

Samen vormen Amboseli en de Kilimanjaro het meest spectaculaire natuurschoon dat Afrika te bieden heeft.

Helaas worden Amboseli en de olifanten en andere dieren die er leven ernstig bedreigd. Amboseli is Kenia’s op één na kleinste park, en biedt niet altijd voldoende voedsel voor de enorme kudden olifanten die er leven. Olifanten leggen per dag vele kilometers af – en in het regenseizoen zelfs nog meer. Daarbij trekken ze over het land van de Maasaigemeenschappen, en komen ze soms in conflict met de lokale bevolking.

De meest geliefde route van de olifanten, de reis die ze al millennia lang maken, loopt over de Tanzaniaanse grens naar de flanken van de Kilimanjaro.

Door de oprichting van zogenaamde ‘groepsranches” langs de grenzen van Amboseli is er in de loop van de afgelopen jaren steeds meer van de ruimte voor de olifanten ‘afgeknabbeld’. De dorpen en kleine boerderijen die op sommige van deze ranches zijn aangelegd, en de grote veestapels die er worden gehouden, zijn van grote invloed geweest op het leefgebied van de olifanten. Op andere plaatsen zijn het juist mijnbouw en commerciële landbouw die een reële bedreiging vormen voor het leefgebied.

Daarom moesten we snel handelen, om cruciaal leefgebied voor de olifanten veilig te stellen voordat het te laat is.

President-directeur Azzedine Downes van het IFAW vertelt over de totstandkoming van deze historische overeenkomst, en het grote belang ervan.

Na veel discussie en langdurig wetenschappelijk onderzoek door het IFAW en haar partners bleek er uiteindelijk maar één oplossing mogelijk: land pachten. Alleen daarmee kon het leefgebied voor de olifanten van Amboseli worden uitgebreid, om zo de dieren een veilige doorgang te bieden naar de grens met Tanzania. Aan de Tanzaniaanse kant van de grens is al een vergelijkbare corridor gerealiseerd. Nu de twee corridors op elkaar worden aangesloten, kunnen olifanten voortaan veilig heen en weer trekken tussen Amboseli en het gebied rond de Kilimanjaro.

Woensdag ondertekende het IFAW een pachtovereenkomst met de gemeenschap van de Olgulului-Ololarashi Group Ranch (OOGR) in Amboseli. Met deze overeenkomst komt er zo’n 6500 hectare land vrij voor de zogenaamde “Kitenden Corridor”.

Het was een bijzonder, plechtig moment, niet alleen voor het IFAW als internationale organisatie, maar ook voor ons fantastische team van het IFAW-regiokantoor voor Oost-Afrika, dat onder leiding staat van James Isiche.

Met de ondertekening wordt recht gedaan aan de waarden van de Masaïgemeenschap, die de olifanten en andere dieren van Amboseli al bijna 300 jaar beschermt.

Many members of the Masaai community gather to watch the signing of a lease agreement between IFAW and the Maasai community, 17 July 2013, Amboseli National Park, Kenya. © IFAW/K. Prinsloo

Bijna 1.600 Masaï-landeigenaren, die elk via een deelcertificaat hebben ingestemd met de verpachting van het land, waren woensdag bijeen in Engong Narok in Amboseli, om getuige te zijn van de ceremonie die de olifanten de ruimte geeft die ze zo hard nodig hebben.

Het grote belang van dit resultaat werd nog eens onderstreept door de aanwezigheid van hogere ambtenaren van de Keniaanse regering, onder wie de kabinetssecretaris voor Milieu, Water en Natuurlijke hulpbronnen, evenals de directeur van de KWS en de gouverneur van het district Kajiado.

Dit prachtige resultaat zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van onze trouwe donateurs. Daarom wil ik u heel hartelijk bedanken. Ik ben enorm trots op wat het IFAW heeft bereikt voor de olifanten van Oost-Afrika.

--AD

Klik hier voor meer informatie over het werk van het IFAW voor de bescherming van olifanten en hun natuurlijke leefgebieden. Voor dit werk is uw blijvende steun hard nodig.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime