Een hectisch jaar voor IFAW's dierenartsenpraktijk in Berlijn

Een recente patiënt van Berliner Tiertafel, een belangrijk gemeenschapscentrum voor mensen die hulp nodig hebben voor hun huisdier.

Ook dit jaar was weer een heel druk jaar voor onze dierenartsenpraktijk bij Berliner Tiertafel.

Dierenarts Janine Bräuer voerde in totaal 896 behandelingen uit op 21 praktijkmiddagen, wat neerkomt op zo'n 42 behandelingen per dag.

Om de andere zondagmiddag staat ze klaar voor de viervoeters van mensen die het moeilijk hebben, vaak onder de armoedegrens leven, en zich soms uitgesloten en geïsoleerd voelen. Voor veel van deze mensen is hun huisdier het enige lichtpuntje in hun bestaan en een belangrijke sociale partner. Vooral honden brengen hun baasjes vaak in contact met anderen.

Als hun dier ziek is, kunnen deze eigenaren zich geen bezoekje aan een dierenarts veroorloven. Dat is de reden dat het IFAW een aantal jaar geleden een dierenarts in de arm heeft genomen. Zij behandelt spoedgevallen en chronisch zieke dieren, voert operaties uit en geeft vaccinaties. Ook neemt ze de tijd om te praten met de huisdiereigenaren. Ze geeft informatie over hoe ze hun geliefde huisdier het beste kunnen verzorgen, want vaak zijn ziekten te voorkomen.

Steeds weer hoor ik van de cliënten van Janine dat hun huisdieren ziek waren en pijn hadden en dat alleen de dierenarts van het IFAW ze kon helpen.

Spongebob is een 7 jaar oude hond van gemengd ras. Zijn baasje Michael redde hem vijf jaar geleden uit slechte omstandigheden. Hij liep mank en had veel pijn, maar Michael kon zich een normale behandeling bij een particuliere dierenarts niet veroorloven. Gelukkig kon hij als cliënt van Tiertafel bij de dierenartsenpraktijk van het IFAW terecht.

Spongebobs pijn bleek te worden veroorzaakt door een oude kruisbandblessure die nooit was behandeld. De dierenarts van het IFAW en een specialist kozen voor een complexe operatie, aangezien dat de enige manier was om ervoor te zorgen dat Spongebob weer zonder pijn zou kunnen lopen. De operatie verliep zonder complicaties en dankzij de liefdevolle verzorging van Spongebobs baasje, kon de hond 12 dagen na de operatie al beter rennen dan in al die maanden daarvoor.

Susanne, een andere cliënt van Tiertafel, bezoekt met haar twee honden Mutsel en Kessy al jaren de dierenartsenpraktijk van het IFAW. Voor de jonge vrouw zijn haar dieren extra belangrijk omdat ze psychische problemen heeft. Bij haar trouwe metgezellen vindt ze troost en steun. Mutsel was bijna 14 jaar oud toen hij door een andere hond in zijn kop werd gebeten. Zijn oogzenuw raakte daarbij zo ernstig beschadigd dat hij blind werd. Alleen een operatie kon de hond redden van een zekere dood, maar voor zo'n oude hond is een operatie een groot risico. Omdat Susanne echt alles wilde proberen om haar kameraadje te redden, besloot onze dierenarts de operatie te proberen. Alles ging goed en de operatiewond genas wonderbaarlijk goed. Mutsel leefde nog een jaar lang een heel gelukkig leven bij Susanne en Kessy tot hij van ouderdom stierf.

Van nu af aan opent Berliner Tiertafel nog maar eenmaal per maand haar deuren, omdat de weinige vrijwilligers die er zijn, ook moeten worden ingezet om Tiertafel te promoten en geld in te zamelen. Een gevolg is dat onze praktijk ook nog maar eenmaal per maand open zal zijn. Onze dierenarts zal echter dringende gevallen in haar eigen praktijk behandelen, zodat er geen risico is dat patiënten te lang op hun volgende afspraak moeten wachten.

Het dierenartsenproject van het IFAW in Berlijn is een goed voorbeeld van de fundamentele waarden van onze organisatie: we willen een wereld creëren waarin dieren respect en bescherming krijgen en dat betekent in de praktijk vaak dat we mensen helpen de dieren te helpen.

--DVDR

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie