Een gesprek met Céline Sissler-Bienvenu over het importverbod op zeehondenproducten van de EU

Sealers take turns cluJagers doden om de beurt zadelrobben in de Golf van St. Lawrence in Canada tijdens de commerciële zeehondenjacht in 2009. Céline Sissler-Bienvenu roept de Europese Unie op om het importverbod op zeehondenproducten te verdedigen, nu Canada en Noorwegen een klacht hebben ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie. bbing harp seals in the Gulf of St. Lawrence, Canada during the 2009 commercial seal hunt. Céline Sissler-Bienvenu, urges the EU to defend the seal ban in the face of opposition from Canada and Norway.

Pas geleden had ik een gesprek met Céline Sissler-Bienvenu, IFAW’s regiodirecteur Frankrijk en Franstalig Afrika.

Céline zet zich al jarenlang in voor dierenwelzijn. We spraken over het importverbod van de EU en hoe de zaak die nu bij de WHO ligt effect kan hebben op andere onderwerpen.

Sonja: Kun je me wat over jezelf vertellen, en hoe je bij het IFAW terecht kwam?

Céline: Ik begon bij het IFAW als campaigner in 2006. Maar al voordat ik bij het IFAW begon, had ik een passie voor dieren. Ik heb onderzoek gedaan naar de Afrikaanse olifant en de gorilla en ik heb gewerkt bij het Brigitte Bardot Foundation for the Welfare and Protection of Animals.

Sonja: Je werkt nu als regiodirecteur Frankrijk en Franstalig Afrika, hoe betrokken ben je bij het werk voor de bescherming van zeehonden?

Céline: Toen ik begon bij het IFAW waren we bezig om het importverbod aangenomen te krijgen. Het was heel belangrijk om eerst een nationaal importverbod te hebben, voor we verder konden met een verbod in de hele Europese Unie. Ik werkte hier hard aan in Frankrijk toen ik werd benaderd door de Minister van Ecologie. Na een aantal gesprekken was hij erg positief. Hij begreep de noodzaak van een importverbod en hij zou het onderwerp aankaarten op nationaal niveau.

We waren erg dichtbij een goedkeuring voor een nationaal importverbod. Jammer genoeg kreeg iemand er lucht van dat ik samenwerkte met de overheid. De media doken erop en maakten het algemeen bekend. Na deze mediahype had de Canadese regering een ontmoeting met Sarkozy, en hij besloot om geen steun te geven aan een nationaal importverbod.

Sonja: Dat moet een grote teleurstelling zijn geweest.

Céline: Ja, het was onzettend teleurstellend. Na al dat harde werk waren we nog niet verder gekomen. Maar toen stelde de Europese Unie een importverbod op zeehondenproducten in, en Frankrijk moest zich hieraan houden. Ik was ontzettend blij voor de zeehonden en het IFAW.

Sonja: Canada en Noorwegen hebben een klacht ingediend bij de WHO tegen het importverbod van de Europese Unie. Wat vind je daar van?

Céline: Het komt voor mij niet als een verrassing. Ik wist dat het niet zo makkelijk zou zijn als het leek. Het verbod is gebaseerd op ethische gronden en dat is de eerste keer. Ik wist dat Canada en Noorwegen het hier niet mee eens zouden zijn. Het is normaal: ze willen niet opgeven. Maar ik hoop dat de EU het verbod sterk zal verdedigen en het niet af zal laten zwakken.

Sonja: Denk je dat Europeanen op de hoogte zijn van het verbod en het willen behouden?

Céline: Europeanen zijn zeker betrokken. Ze hebben het importverbod gesteund en ze zullen het blijven steunen. Het is niet nodig om zeehonden op zo’n wrede manier te doden voor een markt die eigenlijk niet eens meer bestaat. En gezien het effect van de klimaatverandering op de zeehondenpopulatie, is het belangrijk dat het verbod gehandhaafd wordt.

Sonja: Hoe denk je over het opheffen van het verbod?

Céline: Het opheffen van het verbod zou een enorme stap achteruit zijn. Het zou simpelweg een verkeerd signaal afgeven. Hoe kan de EU een verbod instellen en het daarna zomaar weer opheffen? Ik zie dit als een echt zwaktepunt.

--SVT

Kijk voor meer informatie over wat we doen om de Canadese zeehondenjacht te beëindigen op onze campagne-pagina.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie