Duizenden protesten online tegen berenboerderijen in China

Een Aziatische zwarte beer. c. IFAWIn december 1996 was ik erbij toen acht Aziatische zwarte beren werden vrijgelaten bij het eerste berenopvangcentrum in China, opgezet door het IFAW.

Vijftien jaar later wil een Chinese berenfarmexploitant met zijn wrede bedrijf naar de beurs om zijn activiteiten uit te kunnen breiden.

Je zou je kunnen afvragen of al die dierenwelzijnscampagnes in de afgelopen vijftien jaar wel iets hebben opgeleverd. En of er ooit een einde zal komen aan de wrede behandeling van dieren in China.

Natuurlijk ben ik verontwaardigd dat een bedrijf dat zijn geld verdient met dierenmishandeling het lef heeft om naar de beurs te willen gaan. Maar het doet me ook goed als ik zie welk een storm van publieke verontwaardiging deze voorgenomen beursgang heeft losgemaakt over de praktijken binnen de 'berenboerderijen', waarbij de dieren veel pijn en leed wordt aangedaan. En dit keer kwamen de boze reacties vrijwel uitsluitend van Chinese burgers.

In de afgelopen drie weken spraken miljoenen mensen zich in een verhit online debat vol overtuiging uit tegen de voorgenomen beursgang.

De bekende tv-persoonlijkheid Zhang Quanling schreef op haar microblog op de Chinese microbloggingwebsite Sina Weibo: “Als Guizhentang, het bedrijf dat gal aftapt bij levende beren, een beursgenoteerd bedrijf wordt, dan zal het aantal beren dat daar mishandeld wordt toenemen van 400 tot 1.200. Guizhentang zegt dat bij hun aftapmethode zonder buisje de beren geen pijn lijden. Maar zeg nou zelf, wordt een beer geen leed aangedaan door hem dag in dag uit opgesloten te laten zitten in zo'n krappe ruimte? Doet het geen pijn om een open wond te hebben die nooit dicht gaat? We zijn al heel lang in staat om het actieve ingrediënt in berengal na te maken of te vervangen door plantaardige geneesmiddelen, zoals rabarber. Waarom is het dan nog nodig om deze beren te mishandelen?”

Haar bericht op de Weibo website werd 38.089 keer doorgestuurd en kreeg reacties van 7.710 mensen.

Een andere microblogger onder de naam ‘Southern Barbarian’ schreef: “Ook bedrijven zouden een geweten moeten hebben. Ik weet zeker dat iedereen die zou zien hoe gal wordt afgetapt bij levende beren, tegen deze afschuwelijke praktijk zou zijn. Het is niet verkeerd om dieren te fokken voor de slacht, maar het is wel verkeerd om ze te mishandelen. Wie dieren slecht behandelt, overschrijdt de grens tussen goed en fout.”

“We kunnen niet van elk bedrijf een hoogstaande moraal verwachten. Als markt moeten we zelf het initiatief nemen om de naleving van minimale ethische normen af te dwingen,” zo schreef een marktanalist. “Als dit soort bedrijven massaal naar de beurs gaat, dan is dat een aanmoediging voor dierenmishandeling, menselijke hebzucht en moreel verwerpelijk gedrag.”

Al deze aandacht voor het vraagstuk over komt op een goed moment, aangezien de wetgevende instanties van China — het Nationaal Volkscongres en het Nationale Comité van de Politieke Raadgevende Conferentie van het Volk – op het punt staan bijeen te komen voor hun jaarlijkse conferentie in maart. Vorig jaar zagen we bij deze conferenties al een ongekend groot aantal voorstellen voor natuurbehoud en dierenwelzijn. En ik verwacht dat er dit jaar nog meer voorstellen zullen worden ingediend, waarin wordt opgeroepen tot beëindiging van de commerciële uitbuiting van kraagberen en de afkondiging van wetgeving tegen dierenmishandeling.

Internationale dierenwelzijnsorganisaties hebben de wrede praktijken van berenboerderijen aan het licht gebracht. Het is echter aan de burgers van China zelf om een einde te maken aan het dierenleed in hun land. Zij zullen zich uit moeten spreken tegen dierenmishandeling en vragen om wetgeving die naleving van morele normen vereist en een goede behandeling van dieren door mensen afdwingt.

De feiten over berenboerderijen:

  1. Berenboerderijen zijn wreed en onnodig en brengen beren onnoemelijk veel leed toe, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij beide aftapmethoden (katheter of een permanente opening zonder buisje) houdt de beer zijn leven lang open wonden, met als gevolg ziekten, infecties en pijn.
  2. Galberen worden gehouden in krappe kooien, waar ze onmogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Ze leven voortdurend in stress en angst.
  3. Om zoveel mogelijk gal te kunnen aftappen, krijgen de beren te weinig voedsel en water. Uit onderzoek blijkt dat de beren die van berenboerderijen zijn weggehaald, de meerderheid ernstig ondervoed is.
  4. Triest genoeg zijn berenboerderijen in China gewoon toegestaan; er zijn geen wetten die het op deze manier mishandelen van weerloze dieren verbieden.
  5. Slechts 3 procent van de ingrediënten die in traditionele Chinese geneesmiddelen worden gebruikt, is van dierlijke oorsprong. Er zijn ook alternatieven voor berengal, zoals planten en kunstmatige stoffen.
  6. Overmatig gebruik van en reclame voor producten die het resultaat zijn van dierenmishandeling zijn schadelijk voor de wereldwijde reputatie van de Traditionele Chinese Geneeskunde en staan een gezonde ontwikkeling van deze industrie in de weg.

-- GGG

Reacties: 3

 
Anonymous
5 years ago

hoe kan het in godsnaam dat er in 2012 nog van die ONZINNIGE DINGEN gebeuren met dieren DIEREN die niets heeb gedaan tegen ons DIEREN die weerloos zijn DIEREN die in stilte en ELLENDE moeten lijden voor blablabla fabels wanneer komt eens een einde aan deze ONZIN! ik kan me hier zooooooooooooooo KWAAD om maken dit is niet de realiteit alleen stom gehandel het gaat allleen maar om GELD en niks anders NOKKEN nou met dit onnozele geeedoe kappen met die handel ga er wat aan doen en wel NU! stel je eens in hun voor dat zij dat konden doen met ONS! ik hoop dat deze mail heel veel gaat betekenen voor de veiligheid en vrijheid voor deze weerloze arme beren.

groeten sandra van der linde nederland ( die hier echt heeel kwaad om word en kots kotsmisselijk)

 
Anonymous
5 years ago

WAAROM WORD ER ZOVEEL LEED TOEGEBRACHT AAN DE DIEREN NOU GEWOON OMDAT DE MENS ZE TOTAAL UITBUIT EN ALLEEN MAAR VOOR HET ROTGELD.

 
Anonymous
5 years ago

Natuurlijk moeten deze kwalijke praktijken stoppen ...zoveel wreedheden en walgelijk gebeuren wat de beren moeten ondergaan !!

Ze moeten eens af van de Traditionele Chinese Geneeskunde ..het bestaat alleen maar uit dierenmishandeling.
Daarin moet er een wet daar komen die zulke praktijken verbiedt.

de stress en pijn wat de beren moeten ondergaan is in en in triest.

Het gaat om geld en niets anders !!...er zijn inderdaad genoeg andere alternatieven .

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie