Duizenden komen bijeen in Vladivostok voor jaarlijkse Russische Tijgerdag

Bekijk de slideshow hierboven met afbeeldingen van de Russische Tijgerdag 2013 gehouden in Vladivostok.

~~~

Het is weer Tijgerdag en ik was opnieuw in Vladivostok, deze ongelooflijk mooie stad.

De stad wordt opgeschikt door nieuwe bruggen die van bijna overal zichtbaar zijn. De ochtend was wat bewolkt maar de zon slaagde er toch in de betrokken hemel te doorbreken en wat zonnestralen op het centrale plein te werpen.

Als gebruikelijk was ik nerveus of alles wel goed zou gaan, of wij voldoende vrijwilligers zouden hebben, het publiek dat naar de Tijgerdag zou komen, of het publiek tijd zou hebben om bij onze kraam te stoppen, en andere logistieke details die van grote invloed op het resultaat zouden zijn. Dit jaar vlogen wij samen met Nastya Ivanova naar het festival en zij was verantwoordelijk voor veel van het organisatorische werk.

Ik geloof dat het festival opnieuw een succes was.

Ongeveer 8000 mensen gingen de straat op om de Tijgerdag te vieren en ongeveer 200 mensen namen deel aan het IFAW deel van de mars; het was één van de grootste en onze kraam ging als laatste dicht.

Dit was mogelijk vanwege de hulp van vrijwilligers ingeschakeld door Ulyana Serduk, een doctoraal student van de Biologie Faculteit aan de Far Eastern Federal University. Ieder jaar slaagt Ulyana erin om meer en meer vrijwilligers te vinden; velen doen jaar in jaar uit met ons mee.

De vrijwilligers deden mee aan het IFAW deel van de mars, hielden een quiz bij onze kraam, deelden souvenirs en brochures uit (dit is de 4de meest recente editie van de brochure), zij schilderden bij iedereen die dat wilde tijgergezichten op het gezicht en zij verzamelden handtekeningen ter ondersteuning van de petitie. In de loop van de dag hebben wij meer dan 1000 stemmen verzameld ter ondersteuning van het uitbreiden van het aantal bosinspecteurs en hun financiering.

In de afgelopen drie jaar hebben wij de traditie gestart om op het centrale plein van de stad de beste inspecteurs van de speciaal beschermde natuurreservaten tijdens de Tijgerdag te belonen.

Sinds 2003 selecteert het IFAW de beste inspecteurs van speciaal beschermde natuurreservaten van de Primorsky Krai en beloont hen met een reis naar nationale parken in India. Dit jaar vond de prijsuitreikingsceremonie plaats aan het begin van het Tijgerdagfestival wanneer het publiek nog niet vermoeid is geraakt.

Nastya en ik probeerden aan de bewoners van de stad die het festival bezochten uit te leggen waarom het werk van inspecteurs zo belangrijk is.

Helaas wordt hun werk vandaag de dag niet zo gerespecteerd als jaren geleden. Er zijn een aantal redenen hiervoor, maar de belangrijkste is de eer van de inspecteur; de gewetenloze inspecteurs houden de stropers de hand boven het hoofd of, erger nog, doen zelf actief mee aan het stropen.

Natuurlijk weten bewoners van dorpen dit.

Hoe kunnen dit soort mensen worden gerespecteerd en hoe kunnen hun instructies in het bos worden opgevolgd?

Maar er zijn ook andere inspecteurs, de inspecteurs die misdadigers vasthouden ongeacht hun omkopingspogingen of de status van de stropers die zij op heterdaad betrappen.

Dit zijn de inspecteurs die door het International Fund for Animal Welfare worden gesteund.

Wij werken aan het herstellen van het respect dat ooit van staatinspecteurs uitging. De selectie van de prijzen vindt niet willekeurig plaats. Enige jaren geleden startten WCS en de Phoenix Foundation het MIST-programma (PDF).

Dit programma maakt een objectieve beoordeling van de activiteiten van iedere inspecteur mogelijk; namelijk, hoeveel wandelroutes en auto- en motorroutes zijn afgelegd, hoeveel inspecties en vasthoudingen zijn uitgevoerd, hoeveel vuurwapens in beslag zijn genomen, enz.

Natuurlijk vragen wij de directeuren van de speciaal beschermde natuurreservaten te beoordelen in hoeverre de resultaten van het werk overeenkomen met de werknorm. Dit jaar waren de beste staatinspecteurs van speciaal beschermde natuurreservaten Andrey Nikolaevich Voloshin en Sergey Anatolievich Zavedeev van, respectievelijk, het nationale natuurpark “Leopard Land” en het natuurreservaat Lazovsky.

Tijgerdag vindt reeds 14 jaar plaats. Ieder jaar gaan mensen de straat op gekleed in tijger- en luipaardkostuums, houden zij banners omhoog en zingen zij, en organisatoren delen bij hun kramen hun souvenirs uit.

Wat kan er nog aan toegevoegd worden?

Een van de deelnemers. c. IFAW/A. Filippova

Ik zal niet over ons werk beginnen (d.w.z. het IFAW, ondanks dat wij er veel inspanningen voor leveren).  

Van alle kramen waardeerde ik in het bijzonder het idee van de WCS: zij plaatsten een boom in hun kraam en maakten er een echte volgcamera aan vast. Deze volgcameras worden in bossen geplaatst om dieren die in een bepaald gebied wonen te documenteren. De WCS bood het publiek de mogelijkheid om een foto van zich te laten maken met op de achtergrond een bos en de foto’s werden direct bij de kraam geprint. Dit is volgens mij een geweldig idee, net als in Disney World, waar je een foto van jezelf krijgt terwijl je geniet van een rit.  

Ik was in het bijzonder zeer geraakt door één deelnemer aan de mars: een mopshond in een “tijgervest”. Hij liep trots met zijn eigenaar mee en leek zich goed te vermaken.  

’s Avonds, toen iedereen al zeer vermoeid was, keerden wij terug naar ons hotel in “Arbat” (een voetgangersstraat in Vladivostok), we zagen de zingende en dansende Krishna-volgers (trouwens, ik zie ze hier in Vladivostok vaak maar in Moskou zelden).

Ze droegen rode en oranje kleding en herinnerden ons op een bepaalde manier aan het festival van die dag, en toen ik nog eens goed keek realiseerde ik mij dat er nog een overeenkomst was: er was “tijgermake-up”.

Eén van de dansende jonge mannen had zijn gezicht beschilderd als een tijger. Ik kon niet nalaten te vragen waarom hij een tijger was en zijn antwoord was betrekkelijk voorspelbaar: hij was vandaag op de Tijgerdag geweest.

Tijdens deze hele dag was de stad Vladivostok vol met “tijgers” in alle vormen en kleuren.

--AF

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime