Drie jaar met de olifanten van Amboseli

Enid, de olifant die tegen me 'praat', is een geweldige moeder voor haar zoon Ektor.

Niets gaat snel bij olifanten.

Een zwangerschap duurt 22 maanden, en tussen twee geboortes zit zo'n vijf jaar. Leren en vriendschappen sluiten duren tientallen jaren.

Toch zijn mijn drie jaar in Amboseli voorbij gevlogen.

Het is maar een korte periode, aangezien het project al 42 jaar duurt, maar nu kan ik tenminste zeggen dat het langer was dan een olifantenzwangerschap!

De olifanten van Amboseli hebben een vredige en gelukkige periode achter de rug. We hadden niet geplande maar zeer welkome regen in februari. Meestal regent het in Kenia niet tot maart, maar dit jaar was de regen erg vroeg of het was nog de late regen uit januari. Niemand kan het zeggen.

Tijdens de regen zijn de olifanten aan de andere kant van dit gebied.

Het is fantastisch om in een ecosysteem te weken waar olifanten de beschikking hebben over zo'n groot gebied. Ik mis ze wel wanneer ze weg trekken. De natte grond zorgt ervoor dat we ze niet kunnen volgen wanneer ze naar afgelegen gebieden trekken. We hebben wel vierwielaandrijving, maar de olifanten hebben vierpootaandrijving, en die is veel krachtiger.

Ik heb daarom veel tijd doorgebracht met mijn laptop, en teruggekeken op wat de families (en ik) meemaakten de afgelopen drie jaar. Natuurlijk dacht ik onvermijdelijk aan wat de toekomst zal brengen.

Mijn band met de olifanten is gegroeid. Sommige families groeten me nu zelfs, zeker wanneer ze terug keren naar het park na hun migratie in het natte seizoen.

Op een avond was een kleine groep olifanten van de EB-familie aan het grazen vlakbij onze douche. We hebben geen hek rondon ons kamp, de olifanten besluiten wat zij een veilige afstand vinden. Ik glipte de douche in en draaide de kraan open, misschien dat ze door dit geluid weg zouden trekken, maar ze genoten teveel van hun sappige hapje.

Ik wilde ontzettend graag onder het warme water gaan staan (een luxe voor elke veldonderzoeker), dus besloot ik tegen ze praten om ze te laten weten dat ik er was, dit doe ik ook wanneer ik ze benader in het veld. Ik was verbaasd, en verrukt toen Enid, een groot vrouwtje, haar hoofd optilde en terug gromde. Ze herkende mijn stem en, net als bij een vriend of familielied, groette ze me terug.

Het was één van de meest bijzondere momenten van mijn leven.

Luchten als dit betekenen maar één ding: meer tijd met mijn laptop

Momenten als deze zijn vaak voorbehouden aan mensen die het geluk hebben om veel tijd door te brengen met deze fantastische dieren. Maar dat hoeft niet; ik heb met honderden toeristen gesproken die net zo'n overweldigende ervaring beleefden tijdens hun tijd met olifanten, hoe kort deze ook was.

We willen een wereld waarin iedereen erover kan dromen om naar Afrika te reizen en deze wonderen zelf mee te maken. Een wereld waarin filmmakers documentaires kunnen blijven maken die kinderen inspireren om hun droom te volgen en in Afrika te gaan werken: dat is in ieder geval hoe ik hier belandde.

Jammer genoeg kan deze wereld er niet zijn wanneer de ivoorhandel doorgaat. Het gevaar voor olifanten is maar al te duidelijk: er zijn simpelweg niet genoeg olifanten om aan de vraag naar ivoor te voldoen. De vraag en het aanbod zijn volledig uit balans, er is geen enkele manier waarop olifanten en de ivoorhandel naast elkaar kunnen bestaan.

We moeten de wereld ervan overtuigen dat ivoor waardeloos is en olifanten niet.

--VF

Kijk voor meer informatie over ons werk om olifanten te beschermen, op onze speciale pagina hierover.

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie