Documentaire Blood Lions onthult gruwelen van jacht op gefokte roofdieren in Zuid-Afrika

Leeuwenfokkers, handelaren, aanbieders van jachtpartijen op gefokte roofdieren, jagers en eigenaren van knuffelfarms… ze kunnen allemaal hun borst nat maken.

Het verhaal van Blood Lions zal geen spaan heel laten van het argument dat ze met hun activiteiten bijdragen aan natuurbehoud, voorlichting en onderzoek.

Deze week ging de documentairefilm Blood Lions in première op het Durban International Film Festival in Zuid-Afrika. En daarin wordt de jacht op gefokte roofdieren en roofdieren in gevangenschap genadeloos aan de kaak gesteld – als een grote smet op de trotse reputatie van Zuid-Afrika als het gaat om natuurbescherming en ecotoerisme. 

De film is een samenwerkingsproject tussen een aantal gepassioneerde mensen en betrokken organisaties, waaronder ook het IFAW.

Sinds eind jaren negentig ben ik actief als journalist en campagnemedewerker, en samen met vele anderen zet ik me met hart en ziel in om deze gruwelen aan de kaak te stellen en uit te bannen.

Toen ik met mijn onderzoek begon, werd aangenomen dat er minder dan 1.000 roofdieren in gevangenschap gehouden werden. Toen ik in 2005 een uitgebreid rapport samenstelde voor het IFAW dat aan de regering zou worden overhandigd, was dit aantal al gestegen tot tussen de 3.000 en 3.500. Op dit moment zijn er volgens bronnen uit de fokwereld en bij de overheid meer dan 200 bedrijven waar tussen de 6.000 en 8.000 roofdieren, hoofdzakelijk leeuwen, in kooien of omheinde gebieden leven.

Deze aantallen laten duidelijk zien hoe de fokkers en jagers op al die Zuid-Afrikaanse privéfarms grof geld verdienen en profiteren van de commerciële exploitatie van leeuwen en tal van andere diersoorten.

Als we nu niet ingrijpen, zou Zuid-Afrika tegen 2020 wel eens meer dan 12.000 grote roofdieren in gevangenschap kunnen tellen, een beschamend aantal.

Deze hele industrie is in veel opzichten verontrustend, maar het meest opvallende en zelfs frauduleuze aspect is nog wel dat de activiteiten worden goedgepraat met valse claims over natuurbescherming. Geen enkele van deze fokkerijen of bedrijven wordt beschouwd als een legitieme natuurbeschermingsactiviteit. Bovendien is er geen erkend ecoloog op het gebied van leeuwen ter wereld die ooit zou overwegen deze in gevangenschap gefokte leeuwen in uitzetprogramma’s te gebruiken. Dat dit soort praktijken wordt toegestaan, geeft een tegenstrijdige boodschap over natuurbescherming en prioriteiten. Bovendien vloeit hierdoor waardevolle financiële steun voor natuurbescherming weg van waar deze het hardst nodig is.  

Deze dieren worden gefokt als inkomstenbron voor tal van lucratieve activiteiten, variërend van knuffel- en adoptiefarms tot ‘wandelingen met leeuwen’, en uiteindelijk op latere leeftijd verkoop of slacht voor de bloeiende handel in leeuwenbotten. Het merendeel van de grote mannetjes wordt afgeschoten bij jachtpartijen op in gevangenschap gefokte leeuwen.

In 2013 werden bij dit soort jachtpartijen bijna 1.000 leeuwen gedood. 

Als we nu niet ingrijpen, zou Zuid-Afrika tegen 2020 wel eens meer dan 12.000 grote roofdieren in gevangenschap kunnen tellen, een beschamend aantal.

De release van Blood Lions zou wel eens de beste kans kunnen bieden om een echt, belangrijk verschil te maken. Een verschil dat uiteindelijk zal leiden tot effectieve veranderingen in wetgeving, waarmee een einde komt aan de commerciële exploitatie van leeuwen en andere grote roofdieren.

--IM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie