Dierenartsen trotseren de elementen voor aanbrengen zenders bij weesberen in India

IFAW-WTI veterinarian Dr. Abhijit Bhawal places a radio collar on a sedated Asiatic black bear in India. © IFAW-WTI. S.BarbaruahEen zender aanbrengen bij een Aziatische zwarte beer (of kraagbeer) betekent meestal een reis per auto het bos in, gevolgd door een wandeling van enkele uren nog dieper het bos in, het dier verdoven en de zender aanbrengen. Duidelijk en overzichtelijk. Maar dit keer was het niet zo eenvoudig.

Het team van het IFAW en onze lokale partnerorganisatie Wildlife Trust of India vertrok om zenders aan te brengen bij twee kraagbeertjes, allebei weesdieren. De jonge beren verbleven op dat moment voor een zogenaamde ‘acclimatisering op locatie’ in de bossen van het Mehao Wildlife Sanctuary, in de noordoostelijke Indiase staat Arunachal Pradesh.

Als eerste stuitten we op de gevolgen van een hagelstorm in een klein stadje genaamd Dholla. We kwamen maar traag en moeizaam vooruit door al het puin dat door de storm over de weg was verspreid. Honderden bomen waren ontworteld, huizen waren verwoest en elektriciteitspalen lagen over de weg als gevolg van de vroege start van het moessonseizoen.

In verband met de naderende storm besloten we onze plannen uit te stellen en een nacht in Dholla halt te houden. Hoewel velen van ons gefrustreerd waren over de vertraging, bleek het een zeer verstandig besluit. Waren we niet gestopt, dan waren we midden in het geweld van de storm beland, zonder een schuilplaats in zicht.

De volgende ochtend gingen we vroeg op pad in de richting van onze eindbestemming in Mehao. Bij het te voet oversteken van de gezwollen Deopani rivier moest het team vele obstakels overwinnen. Onze dierenarts dr. Abhijit Bhawal gleed uit over gladde rotsen en werd meegesleurd in een stroomversnelling. Gelukkig werd hij snel gered door twee dierenverzorgers.

Op deze video is te zien hoe de dierenartsen de twee beren van een radiozender voorzien. Petje af voor het hele team voor de veilige, goede prestatie die ondanks alle tegenslagen is geleverd.

De twee beren, nu ongeveer een jaar oud, zullen op afstand worden gevolgd zo lang de halsbandzenders blijven zitten. Waarschijnlijk zullen ze ons een aantal maanden lang van waardevolle gegevens blijven voorzien. Zo weten we of de beren het zelfstandig redden en het goed maken, en krijgen we verder inzicht in het natuurlijke gedrag van deze bedreigde diersoort.

Er zijn in totaal drie berenjongen, inclusief de twee die vorige week een zender kregen, met de hand groot gebracht in het IFAW Wildlife Rescue Center in Kaziranga en overgebracht naar het Mehao reservaat voor ‘acclimatisering op locatie’. Hier kregen ze ongeveer vijf maanden de tijd om zich, omringd met alle zorg en bescherming, in een tijdelijke omheining voor te bereiden op hun vrijlating. Al die tijd namen verzorgers ze dagelijks mee voor een wandeling in de omgeving, om ze de vaardigheden te laten ontwikkelen die ze nodig hebben om in het wild te kunnen overleven.

Op dit moment maken vier andere geredde beren dergelijke wandelingen in Pepsu, in de aangrenzende staat Assam. Deze beren krijgen ook binnenkort een halsbandzender.

Aziatische zwarte beren, ook wel kraagberen genoemd, staan als ‘kwetsbare soort’ op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de IUCN. De belangrijkste gevaren die deze beren bedreigen, zijn onder meer stropers die geld zien in de handel in lichaamsdelen, hoofdzakelijk gal, en achteruitgang van leefgebieden. Het Bear Rescue Center van het IFAW werd bijna 10 jaar geleden opgericht om jonge kraagberen – die door stropers of andere oorzaken hun moeder zijn kwijtgeraakt – een kans te geven op terugkeer naar de natuur.

--SB

Sinds de oprichting heeft het centrum met succes 17 beren grootgebracht en weer uitgezet. Maak een gift over en help ons nog veel meer beren te redden.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie