Dieren afschieten heeft niets met natuurbescherming te maken

Een zwarte neushoorn ‘s nachts in neushoornopvangcentrum Ngulia.

Afgelopen week vierden we de jaarlijkse Wereldneushoorndag – een dag in het teken van de vijf verschillende soorten die bekend staan om hun opvallende ruwe huid en hoorns.

Ondanks hun onverwoestbaar ogende uiterlijk en hun indrukwekkende formaat, hebben alle vijf de neushoornsoorten onder de Amerikaanse Endangered Species Act het predikaat ‘bedreigd’ gekregen.

En dat hebben we helemaal aan onszelf te wijten: neushoorns hebben geen andere natuurlijke vijand dan de mens. Zowel de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als de Amerikaanse Fish and Wildlife Service noemt stropers en jagers als de belangrijkste gevaren die neushoorns op dit moment bedreigen.

Neem bijvoorbeeld de zwarte neushoorn, een soort die zijn oorsprong kent in Afrika. Tegenwoordig zijn er over de hele wereld nog maar 5.000 zwarte neushoorns over, waarvan er ongeveer 1.800 binnen de grenzen van Namibië leven. Hoewel de zwarte neushoorn officieel te boek staat als een met uitsterven bedreigde diersoort, blijft Namibië er jachtvergunningen voor afgeven. Deze vergunningen gaan naar trofeejagers die voor hun plezier op groot wild jagen.

Een organisatie die zich hard maakt voor de trofeejacht, de Dallas Safari Club, haalde in januari $ 350.000 op met de veiling van een vergunning voor het afschieten van een zwarte neushoorn in Namibië.

Toen de vergunning onder de hamer kwam, bediende de organisatie zich van de welbekende retoriek over natuurbescherming. De opbrengst van de veiling zou worden ingezet voor natuurbescherming en om de Namibische regering te helpen bij de strijd tegen stropers – kort samengevat: laat ons voor de lol doden, zodat anderen dat niet voor de winst kunnen doen.

Kort na de verkoop van de vergunning, bleek echter al hoe veel, of hoe weinig, de gedane beloften werkelijk waard waren. Naar wordt gemeld dreigt de organisatie zijn donatie aan Namibië in te trekken, omdat de VS weigert een vergunning af te geven waarmee de neushoornjager zijn jachttrofee zou kunnen invoeren. Het is spierballenvertoon dat past bij een organisatie die schaamteloos profiteert van de macht van geld en wapens ten koste van kwetsbare natuur.

Het afschieten van een bedreigde diersoort is niet te verdedigen – nooit.

Bij een recente peiling in de VS was een overweldigende meerderheid van de ondervraagden het daarmee eens. 77 procent vond het niet kunnen dat een particuliere organisatie een jachtvergunning voor een bedreigde diersoort veilt onder vermogende jagers, en 89 procent verklaarde tegen elke vorm van jacht op neushoorns voor de sport te zijn.

Het IFAW blijft zich inzetten voor de bescherming van alle bedreigde diersoorten, en daarbij telt elk individueel dier. De ernstig bedreigde neushoorn die door de Dallas Safari Club is ‘geveild’, heeft voor de wereld levend meer waarde dan als trofee boven de schoorsteenmantel van een rijke, ijdele jager. 

Laten we ons nogmaals realiseren dat neushoorns in het wild meer waard zijn dan dood, en dat het afschieten van dieren niets te maken heeft met natuurbescherming, hoe hard je ook roept dat dit in hun eigen belang gebeurt.

--JF

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie