Diavoorstelling: saamhorig Cozumel toont zijn liefde voor honden en katten

Bekijk deze diavoorstelling over de deelnemers aan de Mars voor de Dieren op Cozumel.

Als jong hondje van net 4 maanden kom je bijna overal mee weg - zelfs met een beetje smokkelen. En tijdens een lange wandeltocht over een tropisch eiland is dat ook wel heel verleidelijk, zeker als je onderweg eindeloos geknuffeld en vertroeteld wordt… Dan heb je het als puppy toch prima voor elkaar?

De organisatie van de Caminata Para Patitas (oftewel ‘pootjesmars’) die begin juni werd gehouden door de Humane Society of Cozumel (HSC) kneep met liefde een oogje toe voor hondjes als Nala – die als puppy met een ernstige vorm van schurft bij het opvangcentrum werd binnengebracht.

De Caminata Para Patitas werd op zaterdag 2 juni gehouden om geld in te zamelen voor de HSC, die het geld wil gebruiken voor gratis en goedkope sterilisaties/castraties voor dieren op het eiland Cozumel. De HSC, sinds lange tijd partnerorganisatie van het IFAW, beschikte de afgelopen 15 jaar over een permanent fonds voor het uitvoeren van sterilisaties. Dit geld verdampt echter in hoog tempo, nu de vraag naar sterilisatieoperaties snel stijgt als gevolg van succesvolle voorlichtingscampagnes en andere maatschappelijke initiatieven!

De opzet van het evenement was dat de deelnemers aan de mars zich lieten sponsoren om geld op te halen voor de HSC. Voor de deelnemer met de meeste sponsors en het hoogste opgehaalde bedrag was er bovendien een prijs. Iedereen die met zijn hond wilde meelopen in de optocht betaalde 25 pesos inschrijfgeld, plus het sponsorgeld dat hij of zij bijeen wist te brengen. Er waren er bij die een beetje smokkelden en niet het hele parcours aflegden, zoals de kleine Nala. Zij liet zich als een prinsesje meedragen en genoot daar zichtbaar van. (Wat een slimme boef he!)

Al de hele week was het bewolkt en soms zelfs regenachtig, maar op de dag van de mars was er nauwelijks een wolkje te zien en was het ontzettend warm! Joaquín en ik renden langs de optocht heen en weer - hij om de beste foto's te maken (wat hij volgens mij fantastisch gedaan heeft! Wat vinden jullie?) en ik om te zien of alle honden het naar hun zin hadden, gezond waren en zich goed voelden (vooral oververhitting was een gevaar!) En ik moet zeggen – we zijn geen van beide hardloopfans, maar die dag renden en zweetten we het hardst van allemaal!

Als dierenarts maakte ik me het meeste zorgen over vier mopshonden, waarvan er één al op leeftijd was, en een Siberische husky. Gelukkig ging alles goed. Na afloop van de mars werden de mensen met hun hond in een vrachtwagen teruggereden naar het startpunt om oververhitting bij mens en hond te voorkomen. (Deze vrachtwagen is door IFAW-donateurs aan de HSC geschonken om er huisdieren mee op te halen bij hun eigenaren en ze voor castratie/sterilisatie over te brengen naar de kliniek van de HSC en nog dezelfde dag weer naar huis te brengen.) Tijdens dit evenement vervulde de vrachtwagen tijdelijk een andere belangrijke functie.

In de optocht liep ook een aantal HSC-honden mee die een ‘Adopteer mij’-kaartje droegen. Zij liepen samen met vrijwilligers en mensen die graag wilden meelopen maar zelf geen hond hadden. Onder de deelnemers waren lokale inwoners, buitenlanders en allerlei soorten honden, variërend van ‘malixes’ (‘malix’ betekent ‘bastaard’ in de Maya-taal) tot rashonden – verenigd voor hetzelfde goede doel!

Eigenaren, vrijwilligers en meer dan 60 honden liepen over de boulevard naar Playa Puesta del Sol (Sunset beach), waar ze genoten van een hapje en een drankje en luisterden naar de uitslag van de loterij.

Ook de lokale media waren vertegenwoordigd: de plaatselijke krant (Novedades) en de lokale tv-zender Channel 5 versloegen het evenement. Zelfs de mensen van de lokale media vermaakten zich opperbest!

Nadat iedereen weer huiswaarts was gekeerd, gingen we lekker ontbijten en begonnen we met het tellen van het gedoneerde geld! De resultaten waren hartverwarmend – vanuit de gemeenschap was meer dan 2.000 dollar gedoneerd om de dieren in de gemeenschap te helpen. Het was een geweldig evenement dat niet alleen geld opleverde voor de dieren die naar de HSC komen, maar ook de gemeenschap in hun liefde voor honden en katten dichter bij elkaar bracht.

Dit soort acties is inmiddels in veel landen een populaire manier om geld in te zamelen voor lokale dierenwelzijnsorganisaties en hulporganisaties. Het lijkt me leuk om te horen aan wat voor soort acties andere mensen hebben meegedaan en wat ze zelf hebben georganiseerd om de gemeenschap te mobilsieren voor de hulp aan dieren.

Was het net zo leuk als bij ons?

-- EF

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie