In de voetsporen van de tijger

Titan

Je bent gek op wildlife, je bent veel op safari geweest en je grootste wens is om de tijger in zijn natuurlijke leefomgeving te zien. Een jaar later bereid je je voor om een afstand af te gaan leggen van maar liefst 100.000 kilometer, om alle landen waar de tijger leeft of ooit heeft geleefd te doorkruisen en om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor het lot van de ernstig bedreigde tijger.

Dit is het verhaal van fotograaf Chris Slappendel. Morgen, op 15 mei, begint hij aan zijn TigerTrail. Chris plande vorig jaar een reis om de tijger in het echt te zien. Hij deed research en ontdekte steeds meer schokkende feiten over de tijger.

  • Honderd jaar geleden leefden er nog 100.000 tijgers in Azië. In 2000 waren dit er nog 6000. Nu, in 2013, nog slechts 2500.
  • Van de 9 soorten tijgers die er bestaan, zijn er nog maar 5 over.
  • In de afgelopen jaren is de tijger 93% van zijn natuurlijke leefomgeving kwijt geraakt.
  • In de 31 landen die Chris aandoet woonden in 1900 1 miljard mensen. Nu wonen er bijna 4 miljard mensen.

Chris besloot dat iedereen dit verhaal moet horen. De tijger moet blijven voortbestaan, zodat ook toekomstige generaties het dier kunnen bewonderen. Langzaam ontstond het idee van een reis die in het teken zou staan van de tijger.

Morgen start Chris zijn TigerTrail. In zes maanden tijd bezoekt hij de 31 landen waar de tijger leeft of ooit leefde. Van het beginpunt bij de Kaspische Zee, via China, Siberië, Noord-Korea, Laos, Vietnam, Thailand, Cambodja, Indonesië, Bangladesh, Nepal tot aan Pakistan.

Het belooft een drukke reis te worden. Chris gaat op zoek naar de 5 overgebleven tijgersoorten, ook bezoekt hij herintroductieprojecten en gaat hij langs bij een aantal IFAW-projecten waar we alles op alles zetten om de tijger te beschermen. Daarnaast zal hij een bezoek brengen aan dierentuinen, musea, tijgerfokkerijen en de zwarte markt. Kortom, alle plaatsen waar de tijger niet thuishoort. Tussen het reizen en alle bezoeken door, geeft Chris interviews en lezingen. Zo staan er al persconferenties in Rusland, Georgië, Afghanistan en Kazachstan op het programma.

Inmiddels zijn er nog slechts 13 landen waar de tijger voorkomt. Het dier wordt aan alle kanten bedreigd. De leefgebieden worden steeds kleiner, het wordt moeilijker om voldoende voedsel te vinden, de populaties krimpen waardoor inteelt vaak voorkomt, en daarnaast wordt de tijger ook direct door de mens bedreigd. In landen als China, Korea en Vietnam gelooft men nog altijd dat tijgerbotten een helende werking hebben. Hoewel de handel in tijgerproducten officieel verboden is, bestaat er een levendige zwarte handel waar jaarlijks zo’n 20 miljard dollar in omgaat. Voor een flesje ‘genezende’ tijgerwijn betaal je een bedrag tussen de 200 en 1500 dollar.
Delen van de tijger worden verwerkt in medicijnen, kleding en meubels. Veel rijke Aziaten houden een tijger in hun privédierentuin. De tijger geldt daar als statussymbool.

Een mannetjestijger loopt elke dag een pad (trail), per maand kan hij tot wel 1000 kilometer afleggen. Chris legt in 6 maanden tijd 100.000 kilometer af om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het tragische verhaal van de tijger. Het IFAW staat volledig achter Chris: het verhaal van de tijger moet gedeeld worden zodat de tijger gered wordt. We zijn er dan ook trots op om Chris te steunen tijdens zijn reis, onze internationale collega’s ontvangen hem met open armen. We wensen hem veel succes! Via deze site houden we je op de hoogte over de TigerTrail.

-- Arien van der Heijden

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie