De VN neemt verdrag over kleine wapens aan: wereld van verschil voor bedreigde dieren

Olifantenivoor wordt bewaard in een opslagruimte in Afrika

De Algemene Vergadering van de VN nam met overweldigende meerderheid een resolutie aan om de wereldwijde handel in kleine wapens te reguleren. Onder dit nieuwe verdrag vallen bijvoorbeeld handwapens, tanks, helikopters, kleine luchtvaarttoestellen en geweren.

Het handhaven blijft een probleem, net als bij elk verdrag, maar de wereldwijde overeenkomst is een stap in de goede richting om wapens uit de handen van (wildlife) criminelen te houden en zo kwetsbare dieren te beschermen tegen illegale handel.

De tekst van het verdrag werd goedgekeurd door een stemming van 154 tegen 3 tijdens de eerste Verenigde Naties Conferentie over het Wapenhandelsverdrag. 

Voordat het verdrag echter effect heeft, moeten de lidstaten het ratificeren.

De Verenigde Staten, de grootste exporteur van conventionele wapens, steunt het verdrag. Ratificatie zal echter moeilijk worden door de oppositie van een aantal pro-wapengroeperingen binnen het land.

China en Rusland, ook grote exporteurs, met name Rusland en de beruchte AK-47, onthielden zich van stemming. De landen zijn bezorgd over de effectiviteit van de maatregel en zijn bang dat de verkoop aan ‘rebelgroepen’ gewoon door zal gaan.

Het voordeel van het verdrag voor bedreigde dieren is dit: exporterende landen moeten criteria gaan opstellen om er zeker van te zijn dat importerende landen de wapens niet zullen gebruiken om de rechten van mensen te schenden, voor terrorisme, of georganiseerde misdaad zoals de grote stroperscrisis in Afrika waar momenteel olifanten en andere dieren het slachtoffer van worden. Wapenembargo’s komen er vóór er genocide, aanhoudend geweld of criminaliteit kan plaats vinden, niet erna, zo is de gedachte.

In ieder geval moet de georganiseerde strijd tegen wilde dieren door stateloze criminelen gaan gelden als ‘een overtreding van internationale verdragen of protocollen inzake grensoverschrijdende georganiseerde misdaad’ krachtens Artikel 7 (b)(iv) van de ontwerptekst.

Hoewel het verdrag wapengebruik niet uitbant, is elke regulering op vuurwapens een goede stap in de strijd tegen wildlife criminaliteit. Zeker wanneer je bedenkt dat geweld met wapens vaker voorkomt in gebieden waar wapens makkelijk verkrijgbaar en straffeloos te gebruiken zijn. Dit is het geval in veel Afrikaanse landen in ontwikkeling. Veel van deze landen ondersteunen het verdrag, zij zijn misschien wel het meest gebaat bij de positieve effecten.

Daarbij komt dat wanneer de wapens waarmee olifanten en de rangers die hen beschermen afgeslacht worden uit Amerika, China, Rusland of Europa komen, de inwoners van deze landen het recht hebben dit te weten en op te roepen tot verandering.

Op korte termijn zal er weinig te merken zijn van de impact van het verdrag; het zorgt er namelijk niet voor dat criminelen, snode regeringen of militante groeperingen die betrokken zijn bij stroperij en illegale handel in dieren geen wapens meer in handen in kunnen krijgen.

Het verdrag zal echter bijdragen aan een oplossing op de lange termijn, waarbij transparantie in wapenhandel ervoor zorgt dat criminelen en hun netwerken (‘ongeautoriseerde eindgebruikers’, in verdragstaal) voor de rechter verschijnen voor hun wrede activiteiten.

-- PT

Kijk hier voor meer informatie over onze inspanningen om de illegale handel in dieren en wildlife producten te stoppen.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie