Dagboek Bali: honden helpen, waar ze zich ook bevinden

Janice Girardi van de door het IFAW gesteunde Bali Animal Welfare Association (BAWA) gunt ons een kijkje in haar dagelijkse werk voor de straathonden van Bali.

"De eerste minuten was ze heel erg bang, maar ze werd al snel rustig."“Het was donderdag, de dag na Galungan, en ik had het idee er veel meer zieke en verwaarloosde dieren op straat rondzwierven dan normaal. Galungan is een Balinese feestdag, en dat betekende dat iedereen drie dagen vrij was. Een keerzijde van de feestelijkheden is helaas dat veel honden alleen worden gelaten als mensen er in hun vrije dagen op uit trekken.

BAWA deelt elke ochtend en elke avond voedsel uit aan hongerige straathonden, maar toen we de dieren de dag na Galungan bereikten, waren ze vrijwel uitgehongerd. De honden met demodectische schurft die we al enige tijd op straat behandelden (door medicijnen door hun voer te mengen), waren er zelfs slechter aan toe dan toen ik ze een week of twee geleden zag. Waarschijnlijk doordat ze een aantal dagen geen eten hadden gehad, waardoor ze verzwakt waren en kwetsbaarder voor de mijten die de schurft veroorzaken.

Vervolgens reed ik langs een lokale markt - de Pejengmarkt – en zag ik een puppy van hooguit 3 maanden oud. Ik zette direct mijn auto aan de kant en ging kijken wat ik kon doen. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat ze er heel slecht aan toe was; haar huid was ruw en rood en bloedde, en ze had schurft. Haar snuit was helemaal kaal en ze krabde zich doorlopend. Ze was helemaal alleen, en verborg zich onder de stoep, in een goot.

Ik wil er niet over nadenken wat er met dit dier gebeurd zou zijn als het had geregend, en de goot zou zijn volgelopen met water en haar onderkomen zou zijn overstroomd. Het kostte me ongeveer een half uur om haar met eten naar me toe te lokken, terwijl ik ondertussen andere honden op afstand moest houden. Maar ondanks al mijn overredingskracht lukte het me niet haar te vangen, en ik belde iemand bij mij thuis om me te komen helpen. Een uur later lukte het ons de arme pup in een handdoek te vangen. De eerste minuten was ze heel erg bang, maar ze werd al snel rustig. Het dier was duidelijk erg ziek, dus bracht ik haar naar kantoor. Later werd ze door onze medewerkers naar de BAWA-kliniek overgebracht.

Tussen het uitdelen van het voedsel en de vondst van de puppy stuitte ik ook nog op een plek waar vijf volwassen honden bij elkaar zaten. Allemaal leden ze in ernstige mate aan demodectische en sarcoptische schurft. Het lukte me alle vijf de dieren medicijnen te geven; ik liet ze tabletten eten die de parasieten in hun lijf zouden doden.

In Bali kan iets simpels als een ontwormingskuur het leven van een straathond redden. Zonder zo’n kuur kan hun lichaam op den duur de overmacht aan parasieten niet langer aan, en dat belemmert de opname van de weinige voedingsstoffen die ze nog binnenkrijgen uit het voedsel dat ze op straat weten te vinden. BAWA brengt straathonden regelmatig voedsel, niet alleen om hun lege magen te vullen, maar ook omdat op die manier honden gemakkelijk behandeld kunnen worden voor inwendige en uitwendige parasieten waardoor ze zich anders ziek en ellendig zouden voelen.”

--JG

Soms moeten honden zoals de puppy bij de Pejengmarkt worden meegenomen naar de kliniek van BAWA, omdat we alleen zo de juiste zorg kunnen bieden en bovendien een nieuw thuis kunnen zoeken. Omdat er honderdduizenden straathonden op Bali zijn, is het helaas echter onmogelijk om ze allemaal in een kliniek te behandelen. Daarom doet BAWA wat het kan voor de honden van Bali, waar ze zich ook bevinden.

--HL

Reacties: 2

 
Vriend Vriend
5 years ago

goed zo!
gerede dieren zijn soms even wild en daarna niet
ik ben 9 en als ik later ook oud ben dan kom ik hier ook werken voor dieren i love ifaw
helemaal zielig van die reclame zijn die dieren nu ook in orde??

gr

 
Anonymous
6 years ago

Great story and respect for Janice Girardi / IFAW

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie