Cruciale hulpgoederen naar herders in Mongolië die lijden onder klimaatverandering

Mongolië meldde dat er tijdens de dzud van 2016 een miljoen stuks vee zoals deze yaks zijn omgekomen.

Na twee opeenvolgende verwoestende dzuds, zomerdroogten gevolgd door extreem koude wintertemperaturen, worstelen de Mongoolse herders om te voorkomen dat hun vee omkomt door kou en honger.

Het IFAW heeft een noodbedrag van 10.000 dollar beschikbaar gesteld aan het Cambridge Mongolia Development Appeal (CAMDA) om deze herders te helpen met likstenen, vitaminen en supplementen voor hun dieren.

Mongolië maakte in het verleden al vaker dzuds mee. Toen kwamen ze zo om de twaalf jaar voor. Recent is de frequentie waarmee deze extreme natuurverschijnselen zich voordoen echter toegenomen - eerst in 2016 en toen opnieuw in 2017. Deze opeenvolgende verwoestende dzuds vormen een bedreiging voor het bestaan van traditionele herders.

In 2016 meldde Mongolië dat er tijdens de dzud één miljoen stuks vee waren omgekomen. Bij de voorgaande dzud, waarvoor het IFAW in 2009/2010 noodsteun gaf, verloor het land tussen de acht en negen miljoen stuks vee.

Wat nu precies zo'n dzud veroorzaakt, is niet bekend, maar vermoed wordt dat deze zware stormen te maken hebben met de veranderingen in het algemene klimaat van Mongolië. Door droge zomers en zware sneeuwval kan het grasland zich niet op tijd herstellen voor het nieuwe begrazingsseizoen. Door de groeiende veestapel is er meer weidegrond nodig. Mongolië is een duidelijk voorbeeld van hoe schadelijk de gevolgen van klimaatverandering kunnen zijn voor de cultuur en het levensonderhoud van de bevolking in een land.

Het IFAW zet zich in voor het welzijn van individuele dieren en hun leefgebieden. Voor ons is klimaatverandering een probleem dat die beide zaken raakt. Landschappen zijn essentieel voor het welzijn van dieren in onze wereld en zijn van invloed op ons eigen leven. In een recent uitgebracht rapport van het IFAW, MEASURING WHAT MATTERS: True Wellbeing for Animals and People worden specifieke casestudies gepresenteerd over het raakvlak van menselijk en dierlijk welzijn. Ook worden alternatieven verkend waarmee het menselijk welzijn beter kan worden gemeten en beschermd dan met een puur economische maatstaf als het bruto nationaal product.

--SW

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie