Criminelen bestrijden die van de illegale ivoorhandel willen profiteren

Ivoren beeldjes en snuisterijen op een illegale marktNa de ivooroorlog van de jaren tachtig, die de Afrikaanse olifantenpopulatie in krap tien jaar tijd meer dan halveerde, zien we nu een nieuwe opleving van stropersactiviteiten en is de situatie bloediger dan ooit. De grootschalige slachting onder olifanten van 30 jaar geleden dreigt in onze tijd een herhaling te krijgen: de illegale ivoorhandel neemt toe als gevolg van de snel stijgende vraag vanuit Azië en wordt bovendien vergemakkelijkt door de beschikbaarheid van moderne technologie, en transport- en handelsfaciliteiten.

Volgens een nieuw rapport van het IFAW, getiteld Making a Killing: een onderzoek naar de ivoormarkten in China uit 2011, is olifantenivoor – of “het witte goud” zoals het door Chinese investeerders en verzamelaars vaak genoemd wordt – in korte tijd uitgegroeid tot een nieuwe kapitaalbron voor criminelen die betrokken zijn bij elke schakel van de wereldwijde handelsketen – van het illegaal doden van olifanten tot het smokkelen van het ivoor en de verkoop ervan op de markt.

Het IFAW-rapport maakt melding van wijdverbreid misbruik van de Chinese controlemechanismen voor ivoor, en grote hoeveelheden illegaal ivoor die in winkels, fabrieken en op internet te koop worden aangeboden. De steeds moeilijker te controleren markt, de hoge winstgevendheid en tegelijkertijd lage risico’s van de illegale ivoorhandel, en een stijgende vraag naar ivoorproducten vanuit China zijn de belangrijkste stimulerende factoren voor olifantenstroperij in Afrika.

Eerder dit jaar werd bij een tragische slachtpartij in het Bouba Ndjida National Park in Kameroen de helft van alle olifanten van het land gedood om hun ivoor. Vorige maand namen de autoriteiten in Sri Lanka in de haven van Colombo zo’n 350 illegaal gesmokkelde olifantenslagtanden in beslag, met een gewicht van bijna 1,5 ton – de grootste partij in beslag genomen ivoor in de geschiedenis van de eilandstaat. Het incident volgt op een niet eerder vertoonde stijging van het aantal inbeslagnames van ivoor in 2011. Alles bij elkaar werd alleen al in het afgelopen jaar melding gemaakt van een verbijsterend wereldwijd totaal van 5.259 in beslag genomen olifantenslagtanden – in totaal meer dan 23 ton ivoor en het equivalent van op zijn minst 2.629 dode olifanten.

Hoewel de grootschalige olifantenstroperij zich in het buitenland afspeelt, is het een probleem dat ook de Amerikanen aangaat. Olifanten vormen een belangrijke pijler van de Amerikaanse entertainmentcultuur, maar ook van de sociale en zelfs de politieke cultuur. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat de VS wordt beschouwd als de op één na grootste ivoormarkt van de wereld. In een rapport van het IFAW uit 2008, getiteld Killing with Keystrokes (Internet als dodelijk wapen), werd melding gemaakt van bijna 4.000 advertenties voor olifantenivoor die werden geteld bij een onderzoek naar de internethandel in wilde dieren. Het merendeel van deze advertenties werd aangetroffen op de Amerikaanse site van eBay. Naar aanleiding van deze bevindingen besloot eBay vrijwillig een verbod in te stellen op de verkoop van ivoorproducten, niet alleen in de VS maar wereldwijd.

Deze verontrustende epidemie kan niet langer worden genegeerd en moet worden onderkend als een wereldwijd probleem dat alleen kan worden opgelost met wereldwijde betrokkenheid. De VS zette de eerste stappen voor een frontale aanval op dit probleem op 24 mei, toen het Comité voor Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Senaat, onder leiding van senator John Kerry, een hoorzitting hield om inzicht te krijgen in de wereldwijde veiligheidsimplicaties van olifantenstroperij in Afrika.

Tijdens de hoorzitting – waarop verschillende deskundigen getuigden, onder wie Iain Douglas-Hamilton, befaamd olifantenbeschermer, en John Scanlon, Secretaris-generaal van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES) – werd erkend dat de illegale handel in wilde dieren niet alleen een ernstige vorm van internationale milieucriminaliteit is met vergaande negatieve gevolgen voor de bescherming van bedreigde soorten, de stabiliteit van ecosystemen en het behoud van de biodiversiteit, maar ook een ernstige en toenemende bedreiging vormt voor de nationale en internationale veiligheid.

Namens het IFAW doe ik een beroep op alle mensen wereldwijd die zich ook zorgen maken om hun regering op te roepen op te treden tegen elke verdere internationale handel in ivoor, om de regelgeving en controle op alle ivoormarkten aan te scherpen, en olifantenstaten te helpen de olifanten in hun leefgebieden te beschermen. Verder kunt u als individuele consument ook uw steentje bijdragen: door nee te zeggen tegen ivoor.

Zoals senator Kerry tijdens de hoorzitting opmerkte: “Ze zeggen wel dat olifanten nooit vergeten. En dat zouden wij ook niet moeten doen.”

--FO

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie