CLAW kliniek Zuid-Afrika moet vluchten

Cora Bailey is senior adviseur op het gebied van huisdieren voor het IFAW, ze is daarnaast ook de oprichter van Community Led Animal Welfare (CLAW in Johannesburg, Zuid-Afrika. De afgelopen weken werd CLAW zwaar getroffen door protesten van bewoners van het omliggende gebied. Uit angst voor de veiligheid van de medewerkers, de kliniek en de patiënten, werd iedereen geëvacueerd. -- Christina Pretorious, communicatiemedewerker Zuid-Afrika.

De gemeenschap Durban Roodepoort Deep, waar CLAW gevestigd is, was het middelpunt van hevige rellen. De bewoners protesteerden tegen de uitzetting uit hun huizen, nu de voormalige goudmijn op het stuk land verkocht is.  IFAW/Shayne Robinson.

Is het vreemd om CLAW vanaf deze week 'vluchtelingen' te noemen? Ik denk het niet. De afgelopen vijf weken waren de zwaarste uit ons 20-jarig bestaan. In januari werd onze vrees werkelijkheid.

De gemeenschap Durban Roodepoort Deep, waar CLAW gevestigd is, was het middelpunt van hevige rellen. De bewoners protesteerden tegen de uitzetting uit hun huizen, nu de voormalige goudmijn op het stuk land verkocht is. Ze creërden een ravage op de wegen rondom onze kliniek, er werden autobanden en boomstronken verbrand, stenen gegooid naar auto's en leuzen geroepen. Een man werd doodgeschoten. 

De demonstranten wonen allemaal illegaal in verlaten huizen en een hostel op het terrein. 'Zama Zamas' (illegale mijnwerkers) strippen de mijn letterlijk leeg aan de overkant van de weg, anderen proberen achtergelaten stukjes goud te vinden en te claimen.

De meeste van deze mensen zijn vluchtelingen, de meeste 'Zama Zamas' komen uit Zimbabwe, anderen zijn Zuid-Afrikanen. Ze houden allemaal wanhopig vast aan hun schamele verblijfplaats nu ze vlak voor de winter invalt uit hun huizen worden gezet.

Ondertussen plunderen criminelen alles wat ze te pakken kunnen krijgen. CLAW heeft al weken geen electriciteit, alle kabels in het gebied werden gestolen. We vertrouwen tot nu toe op een generator die we dankzij de steun van IFAW-donateurs konden kopen. Het water is ook niet betrouwbaar meer, dus hebben we watertanks geïnstalleerd.

Gezien deze omstandigheden, en volgens het veiligheidspersoneel, de politie en de regering, is de veiligheid van CLAW ernstig in gevaar. We moesten de moeilijke beslissing nemen om de kliniek te evacueren.

Het was een lastige tijd, met de problemen die je altijd tegenkomt tijdens een grote verhuizing (en stromende regens), maar ook het verhuizen van onze tientallen patiënten was niet makkelijk, net als het feit dat we 'onze' gemeenschappen niet in de steek willen laten.  IFAW/Shayne Robinson

We hopen dat dit slechts tijdelijk is.

In de tussentijd hebben we het geluk dat we een kliniek mogen lenen van Friends of Rescued Animals (FORA), niet ver van waar we eigenlijk zitten, maar te ver voor onze ruim 1000 binnenlopende cliënten die hun geliefde huisdier elke maand naar de kliniek brengen voor een behandeling.

Het was een lastige tijd, met de problemen die je altijd tegenkomt tijdens een grote verhuizing (en stromende regens), maar ook het verhuizen van onze tientallen patiënten was niet makkelijk, net als het feit dat we 'onze' gemeenschappen niet in de steek willen laten.

Elke dag bemannen we een tijdelijke mobiele kliniek op onze locatie, om de mensen die te voet komen te helpen. Dankzij de mobiele kliniek kunnen we snel weg wanneer dat nodig is en kunnen we de mensen van Bramfischerville, Sol Plaatjie en Matholiesville blijven helpen.

Onze overige diensten verder weg gaan gewoon door.

Een van de geëvacueerde patiënten. IFAW/Shayne Robinson

De positieve kant is dat de projectontwikkelaars hebben toegezegd dat we onze thuisbasis kunnen blijven gebruiken en dat we weer terug kunnen keren wanneer het veilig is, hopelijk over een paar weken.

Ik ben de medewerkers van CLAW erg dankbaar. Ze moesten onze basis achterlaten, een uur aan hun reistijd toevoegen en in grote onzekerheid hun werk doen. Dit hebben ze gedaan met veel doorzettingsvermogen en humor.

Dit alles hadden we niet kunnen doen dankzij het IFAW en haar donateurs. Het was een dure en ingewikkelde tijd, zonder u zouden we het niet hebben gered.

Hartelijk bedankt allemaal. We kijken er naar uit om zo snel mogelijk terug naar huis te gaan.

--CB

Uw steun maakt dit soorten projecten mogelijk. Maak vandaag nog een donatie over.

 

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam