Chinese minister belooft ivoorhandel te stoppen

Onder het wakend oog van ambtenaren van Staatsbosbeheer (SFA) en de Chinese Douane (GAC) werd 662 kilo in beslag genomen ivoor vergruisd.

In Beijing had het al dagenlang niet geregend.

Maar op de dag waarop de ceremoniële vernietiging van 662 kilo ivoor zou plaatsvinden, begon het al vroeg te motregenen. Zo kreeg de dood van de tienduizenden olifanten die voor de ivoorhandel werden gedood, een passend rouwdecor.

Complete slagtanden, snijwerkjes, kisten vol snuisterijen en sieraden, allemaal in 2014 van zwarthandelaars in beslag genomen, lagen opgestapeld naast een vergruizingsmachine.

Ik was nogal weemoedig gestemd, totdat ik getroffen werd door een zin in de toespraak van minister Zhao van Staatsbosbeheer.

De minister zegde handelaars in wilde dieren in China de wacht aan en kondigde een pakket van tien ingrijpende maatregelen aan.

In het kader van die maatregelen beloofde hij dat er ‘uiteindelijk een verbod zal komen op de verwerking van en commerciële handel in olifantenivoor’.

En dat is precies de uitkomst waar het IFAW de afgelopen 10 jaar naartoe heeft gewerkt.

Met eigen onderzoek heeft het IFAW al lang geleden aangetoond dat de legale handel in China aan criminelen volop mogelijkheden biedt om illegaal verkregen ivoor van olifanten voor legaal te laten doorgaan.

Door de commerciële handel in ivoor te legaliseren heeft China het onmogelijk gemaakt om het gebruik van ivoor in welke vorm dan ook als verdacht te bestempelen, en daarmee zijn consumenten in verwarring gebracht. Velen redeneren immers: als het beschikbaar is, zal het ook wel legaal zijn.

De gelegaliseerde handel wakkert bij consumenten de begeerte aan naar snijwerk van ivoor als siervoorwerp, verzamelobject, speculatieve belegging of als origineel cadeau.

De traditionele waardering voor de fijne en gedetailleerde snijkunst heeft plaats gemaakt voor een ongezonde hebzucht naar ivoor puur om het materiaal.

Het gevolg is dat de vraag naar ivoor vanuit China door de internationale gemeenschap als belangrijkste oorzaak wordt beschouwd voor de geëscaleerde slachtingen onder olifanten.

De Chinese overheid neemt nu langzaam maar zeker indrukwekkende stappen om die vraag terug te dringen. En dat zou zeker een stap in de goede richting zijn, want het Chinese volk staat achter de plannen van de overheid om elke vorm van handel in ivoor te verbieden, en als dat eenmaal zo ver is, zal de vraag naar ivoor vanzelf afnemen.

Met heldere en krachtige wetgeving die de handel in ivoor verbiedt, gekoppeld aan een effectief toezicht op de naleving en zinvolle straffen, kunnen we het gebruik van ivoor weer tot verdachte activiteit degraderen en consumenten de lust benemen het te kopen.

Zodra de vergruizingsmachine aan werd gezet, trokken de wolken weg en brak de zon door.

Toen ik naar het fijne gruis keek dat door de wind werd weggevoerd, bad ik in stilte dat het beleid dat tot een verbod op de commerciële handel moet leiden, snel zal worden ingevoerd.

De tijd gaat nu echt dringen voor de olifanten.

--GG

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie