Chinese kinderboeken over tijgers en olifanten brengen jonge lezers op andere gedachten

De cover van de Chineestalige kinderboeken over dierenwelzijn.In boekhandels in China zijn twee nieuwe Chineestalige kinderboeken verschenen. De boeken over de bescherming van respectievelijk de olifant en de tijger, maken deel uit van een boekenserie over wilde dieren die het IFAW in China uitbrengt.

Het eerste boek, getiteld Ren tijger, ren—Het verhaal van een tijger, is geschreven door de ogen van een jonge Bengaalse tijger, die vertelt over zijn jeugd op het Indisch subcontinent en alle gevaren en tegenslagen die hij in de loop van zijn leven beleeft. Alle foto’s in het boek zijn gratis beschikbaar gesteld door Michael Vickers, een natuurfotograaf uit het Verenigd Koninkrijk en hij schreef ook het voorwoord.

Ons tweede boek, met de titel Olifant Laura, is het allereerste boek dat ooit is geschreven om het verhaal van de Afrikaanse olifant onder de aandacht te brengen van jonge Chinese lezers. Het is geschreven door de ogen van de jonge olifant Laura, en vertelt het ontroerende verhaal van haar leven, de problemen die zij meemaakt terwijl ze opgroeit, en de gevaren die haar en haar familie op de uitgestrekte Afrikaanse savanne bedreigen.

Met beide boeken wil het IFAW de jonge Chinese lezers bewust maken van de negatieve kanten van olifantenivoor en tijgerbotten, en hun betrokkenheid bij het welzijn van wilde dieren, en de bescherming daarvan, vergroten.

Beide boeken hebben steun gekregen van een groot aantal Chinese beroemdheden. Actrice en beroemd blogster YAO Chen, die met haar microblog 17 miljoen volgers in China aan zich heeft weten te binden, schreef het voorwoord van het olifantenboek. Zij dringt er bij Chinese lezers op aan om de consumptie van ivoor te verwerpen, omdat “ons gedrag nauw verband houdt met het lot van deze intelligente dieren op onze aarde”.

Stropersactiviteiten en vernietiging van leefgebieden hebben tijgers op de rand van uitsterven gebracht. China, dat door wetenschappers wordt gezien als de bakermat van alle ondersoorten van de tijger, telt nog slechts minder dan 50 tijgers in het wild. Daarnaast zijn er duizenden tijgers die wegkwijnen in tijgerfarms, waar ze uitsluitend worden gefokt voor de productie van ‘tijgerbottenwijn’. Hoewel de tijgerhandel internationaal en in alle landen waar wilde tijgers voorkomen verboden is, stimuleren dit soort tijgerfarms, ondanks de legale status die zij in China genieten, de vraag naar tijgerlichaamsdelen en wakkeren ze de illegale jacht op tijgers in het wild aan.

De huidige stijging in de vraag naar ivoor in China veroorzaakt een nieuwe golf van slachtingen onder olifanten in zowel Afrika als Azië. Alleen al in de afgelopen maand zijn ruim 300 olifanten gedood in één nationaal park in het Centraal-Afrikaanse land Kameroen. Stropers roeien in één keer hele olifantenfamilies uit met als enige doel het bemachtigen van hun ivoor. In 2011 werden door handhavingsinstanties over de hele wereld 5295 olifantenslagtanden in beslag genomen, een hoeveelheid die de levens van ten minste 2600 olifanten vertegenwoordigt. Bij de meerderheid van de inbeslagnames is er reden om aan te nemen dat het ivoor voor de Chinese markt bestemd was.

Als we deze beide bedreigde diersoorten willen behouden, is het van cruciaal belang om de vraag naar wilde dieren in China te verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van de Chinese consumenten zijn verantwoordelijkheid zou nemen en niet langer tijgerproducten en olifantenivoor zou kopen, ALS ze maar goed zouden worden geïnformeerd over de ernstige gevolgen van hun onnodige consumptie.

Dat is dan ook het uiteindelijke doel dat het IFAW nastreeft met het uitbrengen van deze boeken, in samenwerking met China Tourism Publishing House en Trends. Co. Als we afgaan op de verkopen van het eerste boek over zeehonden, dan heb ik er vertrouwen in dat deze boeken een zelfde betrokkenheid en vastberadenheid in de Chinese lezers zal oproepen om samen met het IFAW op te komen voor olifanten en tijgers in het wild.

De boeken zijn te koop via:

https://book.360buy.com/10911351.html

Het Weibo-microblog van IFAW China over de boeken is te vinden op:

https://event.weibo.com/378398

--GGG

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie