Chinese dierenvrienden redden ruim 2000 gestolen honden, maar de overheid doet weinig

Het stelen van honden voor de vleesindustrie is een vorm van georganiseerde misdaad geworden.

Op 2 maart hielden dierenvrienden in Chong Qing city in China een truck tegen met daarin 900 honden die bestemd waren voor de slacht.

De actievoerders hadden de truck aangegeven bij de politie en hen opgeroepen om actie te ondernemen. Toen de truck tegen gehouden werd, haalden de chauffeurs – hondenhandelaren – snel een certificaat van de gezondheidsinspectie tevoorschijn dat stelde dat het transport legaal was. Dit overtuigde de politie, maar niet de actievoerders.

De dierenvrienden stonden erop om elke hond in de truck te inspecteren.

Binnen vonden ze honden die op elkaar gepropt zaten in kleine kooien. De honden hadden geen ruimte, ze werden in vreemde houdingen gedwongen, ze stonden letterlijk bovenop elkaar zonder eten, water of frisse lucht.

Onder deze omstandigheden kunnen honden sterven doordat ze stikken, door uitdroging, een hitteberoerte of verwondingen, het aantal overdraagbare ziektes nog niet meegerekend.

De actievoerders kwamen er later achter dat het certificaat wel degelijk illegaal was. Zodra het nieuws bekend werd, reageerde het IFAW-kantoor in China direct en informeerde regionale actievoerders over het laatste nieuws. Dit was nog een kans om de wreedheid en meedogenloosheid van de hondenvleesindustrie aan het licht te brengen.

Op 5 maart werd echter nog een truck gestopt door dierenvrienden in de Guizhou provincie, ditmaal met 1300 honden aan boord. Al snel werd ontdekt dat ook deze certificaten vals waren. Deze terugkerende illegale transporten bevestigden ons vermoeden dat het stelen van honden voor de vleesindustrie een georganiseerde criminaliteit is geworden.

Hoewel de handel in hondenvlees legaal is, is de manier waarop de industrie opereert vaak illegaal. Volgens de Chinese wet moet ieder dier dat getransporteerd wordt voor de slacht een eigen gezondheidscertificaat hebben.

Deze certificaten zijn bedoeld om de veiligheid van het vlees dat bedoeld is voor consumptie te garanderen en ze horen uitgegeven te worden voor legaal gehouden en gezonde dieren. Honden die gestolen zijn, zouden dus geen geldig certificaat kunnen bezitten. Gezondheidsverklaringen worden, net als andere officiële documenten, nagemaakt en handelaren kopen vaak namaakversies of ze maken ze zelf na.

Een deel van de honden wordt legaal verkregen, maar velen worden gestolen. Typ simpelweg ‘steel hond’ in het Chinees in op Google en je krijgt 135.000 gepubliceerde rapporten.

Hondendieven gebruiken verschillende methoden zoals verdovingsmiddelen in eten, verdovingspijltjes en kooien om onoplettende huisdieren te vangen. De eigenaren lopen het gevaar zelf ook beschoten te worden met een verdovingsgeweer als ze proberen hun huisdier te beschermen.

Als de honden eenmaal gevangen zijn, worden ze in kleine kooien gestopt waar ze bovenop elkaar staan of liggen, zonder eten, water, ruimte, comfort, vaak dagenlang. Deze kooien worden ook nog boven op elkaar geplaatst voor transport. Wanneer de verkoop niet goed loopt, zitten de honden soms wel weken in deze kooien.

Als ze geluk hebben, worden deze illegaal verkregen dieren onderschept en gered door actievoerders, net als de honden in Chong Qing city en de Guizhou provincie. Maar niet alle honden hebben zoveel geluk. Naar aanleiding van deze reddingsacties, heeft het IFAW China meteen toegezegd hun donateurs te informeren en de overheid op te roepen deze criminaliteit te stoppen.

Veel inwoners steunen onze boodschap en roepen de regering op tot meer en strengere wetgeving om deze wreedheden tegen te gaan.

Inmiddels zijn ongeveer 2200 honden die werden gered van deze twee transporten overgedragen aan de politie. De honden zijn overgebracht naar vier verschillende asielen, twee in Chengdu city, een in Kunming en een in Nanjing. Hoewel deze asielen al overvol zijn, hebben ze tijdelijke huisvesting gecreëerd voor deze honden.

De zorg voor de honden zal moeilijk, duur en erg tijdrovend zijn.

Op dit moment hebben de honden dringend vaccinaties nodig. Het IFAW zal de vaccinaties in alle vier de asielen coördineren en advies over verzorging en vaccinatie protocollen verstrekken.

Een erg gul bedrijf, Zoetis, heeft aangeboden de 2200 vaccinaties voor de geredde honden te betalen.

Het IFAW is altijd opgekomen voor de honden in China, we stellen de fraude met certificaten en het gebrek aan regelgeving aan de kaak.

Jammer genoeg is het redden van dieren vlak voor de slacht slechts een druppel op een gloeiende plaat. Dit zal de wrede handel niet stoppen.

Reddingsacties zoals deze belichten de horror en krijgen internationale aandacht, maar om de slacht te stoppen moet de overheid actie ondernemen tegen deze vorm van criminaliteit en bereiken dat de vraag naar hondenvlees verdwijnt.

--GGG

Kijk hier wat het IFAW voor honden en katten doet.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie