Brits parlement helpt handhaving wildcriminaliteit naar hoger plan te tillen

Videobeelden van de Environmental Audit Committee (Milieu Audit Commissie) van het Britse Lagerhuis – Bron: Parliament.co.uk

De recente afslachting van honderden olifanten in Kameroen om hun ivoor en de tragische dood van een aantal rangers die deze dieren probeerden te beschermen, zijn het tastbare bewijs van de hoge prijs die wordt betaald voor de illegale ivoorhandel.

Mijn collega’s van het IFAW zijn in Kameroen geweest, en stuurden verontrustende ooggetuigenverslagen waarin ze onder meer vertelden hoe bij een aantal olifanten de slagtanden werden afgezaagd terwijl ze nog leefden.

De afschuwelijke beelden die deze verslagen opriepen, lagen me nog vers in het geheugen toen ik kortgeleden moest getuigen voor een parlementaire commissie die momenteel onderzoek doet naar de handhaving van wildcriminaliteit in het Verenigd Koninkrijk.

Het laatste onderzoek door deze commissie vond plaats in 2004 en sindsdien is er op dit vlak het nodige bereikt, zoals de oprichting van de National Wildlife Crime Unit (een gespecialiseerde politie-eenheid gericht op de aanpak van de illegale handel in wilde dieren en afgeleide producten). Desondanks zijn er nog veel meer maatregelen nodig.

Tijdens de zitting kreeg ik, samen met een aantal collega’s van de Environmental Investigation Agency (EIA), de World Society for the Protection of Animals (WSPA) en TRAFFIC, de gelegenheid de politici te vertellen over de enorme omvang van de illegale handel in wilde dieren en afgeleide producten – een handel met een geschatte waarde van 10 miljard dollar (7,5 miljard euro) per jaar.

Er zijn bewijzen dat wildcriminaliteit niet alleen schadelijk is voor dieren, maar ook voor mensen.

Interpol en de directeur van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) hebben benadrukt dat er verbanden bestaan tussen wildcriminaliteit en de bredere georganiseerde misdaad. In sommige gevallen zijn er bewijzen dat geld van de smokkel van producten van wilde dieren wordt gebruikt voor het financieren van militielegers en terroristische activiteiten.

De abstracte getallen zijn overweldigend, maar ik ben erin geslaagd de commissie een duidelijk beeld te schetsen van de gevolgen die deze handel heeft voor de afnemende inheemse tijger-, olifanten- en neushoornpopulaties.

Aan het begin van de twintigste eeuw leefden er nog zo’n 100.000 tijgers in het wild; op dit moment zijn er nog slechts 3.000 over. Intussen werden er in Zuid-Afrika alleen al in de afgelopen drie jaar meer dan 800 neushoorns gedood en is de westelijke zwarte neushoorn recent uitgestorven verklaard.

2011 was een recordjaar als het gaat om inbeslagnames van grote partijen ivoor, en in een aantal Centraal- en West-Afrikaanse landen worden de olifantenpopulaties in hoog tempo uitgedund door stropers.

De omvang van het probleem mag dan misschien overweldigend zijn, toch kan het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol spelen in de bestrijding van de illegale handel in wilde dieren. Het land beschikt over een goede handhavingsstructuur, maar het is essentieel dat deze goed wordt beschermd en verder versterkt.

Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken, bijvoorbeeld door strafrichtlijnen op te stellen voor rechters, zodat zij in zaken rond wildcriminaliteit straffen opleggen die hoog genoeg zijn om anderen af te schrikken.

Nu is het helaas zo dat veel criminelen er vanaf komen met relatief lichte boetes, waardoor ze deze tak van criminaliteit beschouwen als weinig risicovol en zeer winstgevend. De medewerkers van de Britse National Wildlife Crime Unit en ons netwerk van opsporingsambtenaren door het hele land zijn de vaak ongeziene helden die meer doen dan op basis van hun functie mag worden verwacht, omdat ze zich met hart en ziel willen inzetten voor de bescherming van wilde dieren.

Zij moeten binnen hun eigen korps worden gesteund en erkenning krijgen voor hun grote inzet. De financiële steun voor de National Wildlife Crime Unit is slechts tot maart 2013 gegarandeerd. Deze financiering moet worden verlengd, zodat ze wereldwijd toonaangevend kunnen blijven als het gaat om de bestrijding van wildcriminaliteit.

Het IFAW pakt de steeds grotere dreiging aan die uitgaat van 's werelds grootste winkeletalage: het internet, dat een nieuw platform biedt voor de verkoop van illegale producten van wilde dieren. Met onze Denk Goed Na-campagne, met voorlichtingsposters op grote luchthavens over de hele wereld, wijzen we bovendien het publiek op het feit dat de consumentenvraag de drijvende kracht is achter deze handel. Internationaal steunt het IFAW operaties van Interpol die gericht zijn op de illegale handel in ivoor, neushoornhoorns en tijgerlichaamsdelen.

Ik ben trots te kunnen zeggen dat het Verenigd Koninkrijk voorop loopt als het gaat om de bestrijding van de handel via internet, en de deelname aan en financiering van een deel van het internationale handhavingswerk van Interpol. Ik heb goede hoop dat de Environmental Audit Committee de Britse regering zal adviseren in deze zaken te blijven investeren, en erop zal aandringen de strijd tegen wildcriminaliteit nog verder op te voeren.

--TMC

Help het IFAW olifantenpopulaties te beschermen door nu NEE! te zeggen tegen de ivoorhandel.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie