Bouwen aan een elitemacht: de commando-eenheid van Kasungu

"Dat we onze rangers voorzien van een goede uitrusting, is een essentieel onderdeel van het opbouwen van het team," aldus Clifford Mwale, een ranger die binnen de Kasungu Commando Unit al snel wist op te klimmen naar een leidinggevende positie.

Door stroperij is Kasungu National Park verworden tot het meest uitgeputte ecosysteem van Malawi. De illegale slachtpartijen begonnen eind jaren zeventig en gingen door tot de zwarte neushoorn lokaal was uitgestorven en de olifantenpopulatie was afgenomen van 1.100 tot minder dan 60 exemplaren. Ook de aantallen buffels en antilopen liepen dramatisch terug. Met als gevolg dat er niet langer voldoende prooidieren waren om de roofdierpopulaties in stand te houden. 

Voordat het IFAW naar het gebied kwam, had een gebrek aan discipline, toezicht en ondersteuning ertoe geleid dat het overgrote deel van de rangers corrupt was. Parkbeheerder Dixie Makwale besefte dat daar verandering in moest komen, wilden we Kasungu redden. Samen met haar selecteerden we de beste rangers van het park, waarmee met financiële steun van het IFAW een speciaal getrainde elite-eenheid zou worden gevormd.

Dit eliteteam van speciaal getrainde rangers werd de Kasungu Commando Unit gedoopt en voorzien van een nieuwe uitrusting. De nieuwe rekruten kregen een strikte routine opgelegd met sport in de ochtend, schiet- en marcheeroefeningen en trainingen in geweerbehandeling en veldkennis.

De commando-eenheid tijdens het sporten in de ochtend en het schoonmaken van de wapens.

De commando-eenheid tijdens het sporten in de ochtend en het schoonmaken van de wapens.

Willen we natuurbescherming in Afrika naar een hoger plan tillen, dan moeten we de eerlijke, hardwerkende mensen in het veld kansen bieden. Onze meest gemotiveerde en eerlijke rangers, plus een aantal hekbewakers, hebben we de kans geboden onderdeel te worden van een team dat uiteindelijk de redding van Kasungu zal betekenen.

De commando-eenheid tijdens schietoefeningen.

De resultaten van deze training zijn overweldigend positief; de eenheid verrichtte al snel succesvolle arrestaties in het park en heeft geassisteerd bij onderzoeken in de omringende gebieden rond Kasungu. Dankzij de doorlopende steun van het IFAW hebben de commando's al een belangrijke rol kunnen spelen bij meer dan 100 arrestaties die sinds december 2015 in en rond het park zijn verricht. 

Dixie Makwale is erg enthousiast over de resultaten die de eenheid boekt. "Het is geweldig om mijn visie van een eerlijke, hardwerkende eenheid werkelijkheid te zien worden. Ik weet niet wat er van Kasungu National Park geworden zou zijn als het IFAW en de commando-eenheid er niet waren geweest.” 

"Dat we onze rangers voorzien van een goede uitrusting, is een essentieel onderdeel van het opbouwen van het team," aldus Clifford Mwale, een ranger die binnen de commando-eenheid al snel wist op te klimmen naar een leidinggevende positie. "Uniformen en uitrusting bieden niet alleen bescherming aan onze commando's als ze op patrouille gaan, ze geven ze ook een gevoel van trots en verantwoordelijkheid ten aanzien van hun werk. Het regenseizoen, dat inmiddels begonnen is, zorgt voor veel slijtage aan uniformen en uitrusting".

Blijvende steun aan onze commando’s is op dit moment belangrijker dan ooit.

--ML

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime