Bosbranden in New South Wales: search & rescue

Bosbranden in New South Wales: search & rescue

Australië kampt dit jaar al vroeg met allesverwoestende bosbranden. In de staat New South Wales woeden momenteel enorme branden, aangewakkerd door hoge temperaturen en fikse wind. Er is inmiddels al meer dan 100.000 hectare bos in vlammen opgegaan en volgens meteorologen kunnen de vooruitzichten nauwelijks slechter. De temperatuur blijft stijgen en het gaat de komende dagen nog harder waaien.

Het noodhulpteam van het IFAW is ter plaatse en helpt waar het kan. Josey Sharrad is campaigner bij het IFAW in Australië en schreef een blog over de verwoesting die zij in Salt Ash (kaart) aantrof.

Direct nadat het vuur gedoofd was en het gebied als veilig werd bestempeld door de brandweer, riepen de plaatselijke autoriteiten hulpverleners en natuurbeschermers op het gebied te verkennen. Ik was zo bevoorrecht om te mogen assisteren bij hun zoektocht en een ‘black walk’ door het afgebrande gebied te mogen maken, op zoek naar dieren die het drama overleefd hebben.

In het basiskamp kregen we instructies van Audrey Koosmen, hoofd van het Native Animal Truts Fund (NATF). Audrey’s team is al jarenlang de expert op het gebied van hulpverlening na bosbranden.

Het Hunter Valley gebied is een hotspot voor bosbranden, maar ook hét leefgebied van koala’s. Een dodelijke combinatie. Het IFAW-team leverde de benodigde uitrusting en radio’s voor de vrijwilligers van het NATF. Essentieel voor een goede communicatie tussen onze organisaties.

Iedereen trok zijn beschermende kleding aan en we kregen fluitjes omgehangen waarmee we andere teamleden konden waarschuwen als we een dier in nood zouden zien. Ook kregen we zakken uitgereikt waarin we dode of gewonde dieren mee terug konden meenemen. Getrainde koala-vangers Jay en Noel droegen netten en lange stokken met zich mee om bij gewonde koala’s te kunnen komen. Slangenexpert Mel had eveneens haar volledige uitrusting bij zich.

Het gebied betreden was behoorlijk confronterend. We liepen over de verkoolde resten van wat vorige week nog een bos was en speurden de boomtoppen af, op zoek naar een teken van leven. Hele stukken bos waren veranderd in witte as en rookten nog steeds. Grote zogenaamde 'swamp mahogany trees', dé boom voor koala’s, waren tot hun wortels opgebrand door het hoge gehalte eucalyptusolie in de stam.  

Na tien minuten zoeken hoorde we plotseling een fluitje en iemand die riep ‘KOALA’!

We haasten ons richting het gefluit en zagen het beest, eenzaam in de top van een zwartgeblakerde boom, met flinke brandwonden op haar poten. Zonder lang na te denken pakte Jay zijn stok, bond er wat blaadjes aan en hield het in de buurt van de koala omhoog, in de hoop het dier naar beneden te lokken. Maar daar had ze duidelijk geen zin in. Ze klom zelfs nog hoger, zodat we na een minuut of twintig besloten de boom te markeren en er later nog eens een kijkje te nemen. Versterking arriveerde kort daarna en zette een hek met een diervriendelijke val op onder de boom. Toen we de plek verlieten, was de koala inmiddels in een heerlijk diepe slaap gevallen, kennelijk ongemoeid door de zorgen die wij ons maakten.

We trokken verder en kwamen een diversiteit aan dieren tegen. Sommigen op het oog ongedeerd, anderen hadden zich niet op tijd uit de voeten kunnen maken en waren levend verbrand.

Echt, het werk was gruwelijk. Ik kan er niet meer van maken. Verbazingwekkend genoeg en tot mijn grote blijdschap hebben al deze hulpverleners vrijwillig de tijd en de moeite genomen om ons en de dieren te komen helpen. Het IFAW is een ieder van hen dan ook heel erg dankbaar!

Josey Sharrad

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie