BLOG: IFAW noodhulpteam in Filipijnen

IFAW en PAWS brengen hulpvraag in kaartNa een reis van meer dan 34 uur waren we blij om eindelijk Filipijnse grond onder onze voeten te voelen. Veel tijd om bij te komen was er echter niet. We hadden al meteen een afspraak met onze lokale partner, de Philippines Animal Welfare Society (PAWS) om de gebieden die door de orkaan Haiyan het zwaarst getroffen zijn in kaart te brengen.

De rest van de dag was het IFAW-PAWS team bezig zich voor te bereiden op het veldwerk door gesprekken met overheidsfunctionarissen en dierenartsen. Alle mensen met wie we spraken maakten zich uitermate zorgen over familie, vrienden, bekenden en collega’s wonend in de kuststreek. Daar waar de storm aan land kwam en het heftigst was, zijn mensen al bijna een week onbereikbaar.

Terwijl we ons gisteravond op maakten voor een paar uur slaap, bespraken we onderling onze ervaringen over het werken in rampgebieden die waren getroffen door de zwaarste stormen die onze planeet kent. Het IFAW is zo vaak met haar noodhulpteam in actie gekomen dat we na jaren ervaring hebben geleerd hoe we mensen het best kunnen helpen na dit soort rampen. Twee van de zwaarste stormen die ooit in de Verenigde Staten aan land kwamen, waren orkaan Katrina in 2005 en onlangs nog orkaan Sandy. We wisten even niet meer wat te denken toen we ons realiseerde dat orkaan Haiyan zwaarder was dan Kartina en Sandy samen! Het is vrijwel onmogelijk je windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur voor te stellen. Foto’s van overlevenden tonen getraumatiseerde blikken en hun radeloze roep om hulp. Voor het IFAW was het dan ook vanzelfsprekend dat we hulp zouden bieden als onze lokale partners dat zouden vragen.

Vanmorgen sprongen we in het vliegtuig richting Cebu, een eiland waar ons IFAW-PAWS team een paar weken noodhulp verleende na een aardbeving met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Honderdduizenden mensen waren door die aardbeving al dakloos geraakt en leefden tot vorige week in tentenkampen. Een snelle evacuatie heeft duizenden mensen het leven gered, maar helaas evenzoveel slachtoffers gemaakt. In de oostelijke regio van Visayas alleen al wordt gevreesd voor enorme aantallen slachtoffers.  

We hebben vandaag de hele dag gewerkt in stromende regen, veroorzaakt door weer een nieuwe storm genaamd Zoraida. Het is een tropische storm zoals die hier wel vaker voorkomen, maar gelukkig zijn de voorspellingen goed. De regen maakt de noodhulpverlening er niet makkelijker op. 

In elke straat die we ingaan en bij elke afslag die we nemen lopen we tegen nieuwe uitdaging aan. Hulpmiddelen zijn schaars en communicatie is vrijwel onmogelijk op veel van de getroffen eilanden. We ondersteunen en helpen onze humanitaire partners en realiseren dat hulpverlening aan de eilandbewoners op dit moment de hoogste prioriteit heeft. Andersom zijn zij zich bewust van het feit dat veel bewoners van hun dieren afhankelijk zijn en hen niet alleen wilden laten, ondanks waarschuwingen vooraf over de verwoestende kracht van de orkaan.

We moeten met elkaar samenwerken om de talloze slachtoffers van Haiyan te helpen; er is ontzettend veel werk te verrichten en er zijn ontzettend veel mensen die hulp nodig hebben. Het IFAW-PAWS noodhulpteam vertrekt morgen in alle vroegte richting Tacloban, dat wordt beschouwd als het zwaarst getroffen gebied. Daar brengen we de behoeftes van mens en dier in kaart om vervolgens gericht hulp te kunnen bieden.

We zijn erg dankbaar voor alle steun die we krijgen, dat geeft ons extra energie!

Binnenkort meer updates vanuit het veld.

--SW

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie