Betere beveiliging beschermt neushoorns, niet het afzagen van hun hoorns

Betere beveiliging beschermt neushoorns, niet het afzagen van hun hoorns
woensdag, 15 maart, 2017
Kaapstad, Zuid-Afrika

Dierentuinen moeten hun beveiliging verbeteren, en niet de hoorns van hun neushoorns afzagen om hen te beschermen tegen stropers.

“Het onnodig uitvoeren van een operatie bij een neushoorn en hem beroven van zijn prachtige en unieke kenmerken door zijn hoorn af te zagen, is kortzichtig en nogal lui”, zegt Joseph Okori, IFAW-regiodirecteur Zuidelijk Afrika en hoofd van de afdeling Soortbescherming. “Wat dierentuinen zouden moeten doen, is het verbeteren van de surveillance en de beveiligingssystemen om hun neushoorns te beschermen.”

Dit was de reactie van Okori op de aankondiging van een dierentuin in Tsjechië dat ze hun 18 zwarte en witte neushoorns wilden verlossen van hun hoorn ‘voor hun eigen veiligheid’. Vorige week schoten stropers een witte neushoorn dood in een Franse dierentuin, voor ze ontkwamen konden ze de hoorn nog afhakken. Sindsdien hebben in ieder geval twee andere Europese dierentuinen aangegeven dat ze van plan zijn de hoorns van hun neushoorns af te zagen.  

“Dierentuinen moeten nu meer actie en bereidwilligheid tonen in hun inspanningen om hun dieren te beschermen, met name de dieren die bedreigd worden door illegale handel of het gevaar lopen op de zwarte markt te worden verhandeld”, zegt Okori.

Okori vreest dat stropers zich steeds meer op dierentuinen gaan richten, nu de bescherming van Afrikaanse natuurparken strenger wordt en er meer druk wordt uitgeoefend op criminele activiteiten in die gebieden.

Zuid-Afrika verloor vorig jaar 1.054 neushoorns aan stropers, een daling van 10,3% ten opzichte van 2015. In totaal werden 680 stropers en smokkelaars gearresteerd voor neushoorn gerelateerde smokkelpraktijken in het land. Er werden ruim twee keer zoveel arrestaties verricht als in 2015. Van de arrestaties vonden er 417 plaats in en rond Kruger National Park, het thuis van de grootste neushoornpopulatie.

Over het IFAW (International Fund for Animal Welfare)

Het IFAW redt en beschermt dieren wereldwijd. De organisatie werd opgericht in 1969, en heeft inmiddels projecten in ruim 40 landen. Het IFAW redt individuele dieren, zet zich in om wreedheden tegen dieren te stoppen en komt in actie om wilde dieren en leefgebieden te beschermen. Voor meer informatie ga naar www.ifaw.org, of volg ons via @ifawnl en Facebook/ifaw.nl

Post a comment

Mediacontact

Christina Pretorius (IFAW SA)
Contact phone:
+27 82 330 2558
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime