Bescherming schubdieren centraal in Zuid-Afrika

©Shutterstock  Bescherming schubdieren centraal in Zuid-Afrika
donderdag, 15 oktober, 2015
Cape Town, South Africa

Deze week was er in Zuid-Afrika veel aandacht voor het schubdier en de bescherming van deze diersoort die van alle soorten in de wereld het meest gesmokkeld wordt.

De allereerste vergadering van de werkgroep Afrikaanse schubdieren bracht bijna 40 schubdierspecialisten uit de hele wereld bijeen. Samen bogen ze zich over de gevaren die een bedreiging vormen voor het dier dat ook wel bekend is onder de naam 'geschubde miereneter'. Onder de aanwezigen waren wetenschappers, rehabilitatiedeskundigen, NGO's en handhavingsinstanties.

“In de afgelopen 10 jaar zijn er ten minste één miljoen schubdieren illegaal verhandeld,” aldus Carson Barylak, die namens het IFAW de vergadering bijwoonde. “Op basis daarvan wordt het schubdier als het meest gesmokkelde dier ter wereld beschouwd.

Afrikaanse soorten worden op steeds grotere schaal gevangen voor de illegale handel. Ze worden naar landen als Vietnam en China gesmokkeld, waar grote vraag bestaat naar hun schubben voor gebruik in de traditionele geneeskunde. De manier waarop de dieren hierbij worden behandeld, is soms onbeschrijflijk wreed."

Alle acht schubdiersoorten - schubdieren komen zowel in Afrika als in Azië voor - staan op de Rode Lijst van de IUCN als kwetsbaar of ernstig bedreigd. Over de precieze populatieomvang van deze voornamelijk 's nachts actieve dieren is weinig bekend. Hun schubben zijn felbegeerde ingrediënten voor traditionele geneesmiddelen. De stevige schubben bieden de dieren bescherming tegen vrijwel alle roofdieren, behalve tegen de mens.

Dr. Ray Jansen, organisator van de conferentie en professor aan de Tshwane University of Technology, licht toe: “Deze eerste bijeenkomst van schubdierdeskundigen en wetenschappers uit de hele wereld biedt ons een unieke kans om niet eerder bekende of uitgewisselde kennis op het gebied van schubdiergedrag, ecologie en beheer met elkaar te delen.

De conferentie was een onbetwistbaar succes en heeft nieuwe deuren geopend voor bescherming van het schubdier.”

Barylak vertelde verder dat het IFAW nieuwe partnerschappen die zijn gesloten op de conferentie zal gebruiken om de bescherming van schubdieren op alle mogelijke manieren te verbeteren.

“De smokkel van wilde dieren behoort tot de meest lucratieve criminele activiteiten in de wereld, met een geschatte waarde van US$19 miljard per jaar. De activiteit wordt gerekend tot de meest schadelijke en gevaarlijke internationale vormen van criminaliteit, op gelijke hoogte met drugs-, mensen- en oliesmokkel en valsemunterij.

Of het nu gaat om een olifant die wordt gedood om zijn ivoor, een neushoorn om zijn hoorn, of een veel minder bekend dier als een schubdier, het doden en smokkelen van (lichaamsdelen van) wilde dieren met winstoogmerk, is altijd onacceptabel.

Het IFAW wil graag meewerken aan een oplossing voor deze vorm van criminaliteit,” aldus Barylak.

Om de handhavingscapaciteit in de wereld te vergroten, traint het IFAW handhavingsambtenaren in de preventie van de smokkel van wilde dieren. Dat doet het IFAW in verschillende landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Oceanië en het Caribisch gebied. Het IFAW heeft daartoe een Memorandum van Overeenstemming getekend met Interpol, de allereerste overeenkomst in zijn soort die het Interpolprogramma Milieucriminaliteit ooit met een NGO heeft gesloten. Sinds 2005 hebben het IFAW en Interpol in talloze projecten samengewerkt, waaronder ook Interpols grootste operatie ooit tegen de illegale ivoorhandel in 2012.

In het IFAW-rapport Criminal Nature: The Global Security Implications of the Illegal Wildlife Trade, is gedocumenteerd welke bedreiging de illegale handel vormt voor dieren als olifanten en neushoorns, evenals voor mensen. Download voor meer informatie over de illegale ivoorhandel IFAW's digitale magazine Unveiling the Ivory Trade.

Post a comment

Mediacontact

Christina Pretorius (IFAW SA)
Contact phone:
+27 21 701 8642
Mobiele telefoon:
+27 82 330 2558
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie