Amerikaanse jagers misleid door smokkelcomplot neushoorns

Tegen welke prijs? De aanklacht tegen de broers Groenewald illustreert hoe ver mensen gaan bij het stropen van hoorns van neushoorns, zoals deze uit het Meru National Park, Nairobi, Kenia. © IFAW/D. Willetts.

Federale natuurbeschermingsautoriteiten hebben twee broers aangeklaagd in een intrige die zo uit een slechte misdaadroman zou kunnen komen - de aanklachten vertellen een verhaal van internationale handel in neushoornhoorns, brute aanvallen op nog levende dieren en rijke Amerikaanse jagers die bedrogen worden in een samenzwering die zich vijf jaar lang afspeelde.

De mannen, Dawie en Janneman Groenewald, runden Out of Africa Adventurous Safaris, een jachtorganisatie gevestigd in Zuid-Afrika en Alabama.

Volgens de aanklacht adverteerden de Groenewalds met hun diensten bij wapenshows en beurzen in de VS en doneerden ze jachtpartijen aan veilingen van de National Rifle Association en Safari Club International.

Ze boden Amerikanen de kans om te jagen op verschillende soorten wild, maar vooral op neushoorns: een pijl-en-boogavontuur kostte $12.500, met het gebruikelijke prijskaartje van ongeveer $10.000 per dier.

Dit was een koopje: de Dallas Safari Club bijvoorbeeld veilde begin dit jaar een neushoornjacht voor $350.000.

Als jagers in Afrika arriveerden, vertelden de broers hen dat een bepaalde neushoorn ‘vals’, ‘agressief’ of een ‘lastpak’ was en afgeschoten moest worden, maar ze verzwegen dat ze geen vergunning hadden om het dier te doden of met een pijltje te verdoven (trofeejachten zijn legaal, maar alleen in het bezit van een vergunning in veel Afrikaanse landen).

Om te voorkomen dat de autoriteiten erachter kwamen, mochten jagers hun trofee niet mee naar huis nemen. In plaats daarvan nam personeel van Out of Africa een foto van de grijnzende jager naast zijn buit, en stuurde ze weg met een fotoalbum of film in plaats van de hoorn of de huid.

De echte winst was echter niet afkomstig van de safari's. De hoorn van neushoorns is op de zwarte markt meer waard dan zijn gewicht in goud, vooral in landen als Vietnam, waar (onterecht) gedacht wordt dat het een wondermiddel is voor alles van kanker tot katers, of gewoon gekocht wordt als statussymbool, als een gruwelijke Rolex.

De Groenewalds hakten de hoorns van de dode of verdoofde dieren af en verkochten ze dan in het buitenland voor een enorme winst.

In minstens één geval wist de Amerikaanse jager wat er aan de hand was: in de aanklacht wordt vermeld dat Dawie Groenewald foto's maakte van de man die met de neushoorn poseerde die hij verdoofd had met een pijltje, “en verklaarde dat de hoorn veel geld waard was op de Aziatische markt, en een kettingzaag gebruikte om de hoorn van de (levende) neushoorn te zagen.”

Deze safari's waren onderdeel van een enorm illegaal complot dat de ‘Groenewald Gang’ bijna $7 miljoen opleverde, waarbij honderden neushoorns gedood of onthoornd werden door het syndicaat. In de Verenigde Staten heeft de overheid via de zgn. Operation CRASH 26 neushoornhandelaars opgepakt, en de broers zijn de laatste aanvulling in de criminele verzameling van Ierse maffia, corrupte antiekhandelaren en Canadese en Chinese smokkelaars.

Neushoorns zijn één van de meest bedreigde slachtoffers van de stroperijcrisis waardoor wilde dieren wereldwijd afgeslacht worden; alleen dit jaar zijn er in Zuid-Afrika al meer dan 800 neushoorns gestroopt. Er zijn nog maar 20.000 witte neushoorns op het continent, maar dat is veel meer dan hun verwanten - er zijn 5.000 zwarte neushoorn, slechts ongeveer 3.000 Indische neushoorns en minder dan 100 Sumatraanse neushoorns en Javaanse neushoorns.

Dan Ashe, directeur van de Fish & Wildlife Service (FWS), waarschuwde via de pers Amerikaanse jagers om hun eigen onderzoek te doen en niet alleen hun gidsen op het eerste gezicht te geloven, maar het is de vraag waarom de Safari Club, de NRA en de jagers zelf niet vervolgd zijn.

Of je het nu eens bent met de opvattingen van het IFAW over de moraal en over de discussie of trofeejachten een vorm van ‘wildbeheer’ zijn, de wet is duidelijk over welk soort jacht toegestaan is.

Moeten we geloven dat deze geharde jagers bereid waren om $10.000 of meer te betalen om de trekker over te halen, maar niet de moeite konden nemen om vragen te stellen over hun trofee?

Toen Dawie Groenewald een hoorn afhakte in aanwezigheid van de man die de neushoorn afgeschoten had en uitdrukkelijk zei dat hij die ging verkopen, ging er toen geen alarmbel rinkelen?

De FWS eist een vergunning voor elke neushoornhoorn die als trofee geïmporteerd wordt in de VS, en we verwachten binnenkort een aankondiging over een vergunningaanvraag, waaronder één voor de beruchte Dallas Safari Club trofee die ik hierboven noemde.

Het proces geeft ons een kans om extra bewijs te leveren voor hun besluit en met het toenemende publieke protest tegen deze wrede handel, is er een goede kans dat de FWS de aanvragen zal weigeren - maar we hebben uw stem nodig.

Meer berichtgeving over dit onderwerp volgt.

--PL

Meer weten over IFAW's werk om de illegale handel te stoppen? Lees verder op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie