Als ons gedrag niet verandert, dan verdwijnen enkele haaiensoorten voorgoed

Ongeveer 100 miljoen haaien worden jaarlijks gedood voor hun vinnen. Haaienvinnensoep wordt beschouwd als delicatesse en kan tot wel $ 100,- per kom kosten.

Alles aan haaien fascineert me; hun elegantie, hun gestroomlijnde vorm die in duizenden jaren geperfectioneerd werd, hun kracht, de lijst is eindeloos.

Toen ik het aanbod kreeg om met ze te zwemmen in maart 2011, kon ik niet weigeren.

Die week op de Bahama’s heeft me voor altijd veranderd.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet zenuwachtig was voor de duik. Haaien hebben een slechte reputatie vergaard door films als Jaws en er is altijd veel media aandacht voor aanvallen van haaien. Maar nadat ik onderzoek deed naar die aanvallen werd ik enigszins gerust gesteld: als normale strandganger was de kans 1 op 11.5 miljoen dat ik zou worden aangevallen en 1 op 264.1 miljoen dat ik gedood zou worden door een haai.

Toen ik me klaar maakte voor de eerste duik, was ik zowel opgewonden als zenuwachtig.

Eenmaal in het water viel mijn mond bijna open: overal haaien. Rifhaaien zwommen boven mijn hoofd, citroenhaaien zwommen tussen de duikers door. We hadden zelfs het geluk om enkele tijgerhaaien te zien. Geen van de dieren was agressief of territoriaal toen we hun wereld even binnendrongen.

Tijdens deze trip leerde ik meer over de verschrikkelijke toestand van de haaien. Ongeveer 100 miljoen haaien worden elk jaar gedood voor hun vinnen. Haaienvinnensoep wordt beschouwd als een delicatesse en kan tot wel $ 100,- per kom kosten. Er worden dus 11.000 haaien per uur gedood.

Dat is drie per seconde.

Volgens een studie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) uit 2009 wordt een derde van alle haaien de komende decennia bedreigd met uitsterven. Haaien leven al miljoenen jaren in de oceanen, en tijdens mijn leven kunnen ze uitsterven.

Gelukkig worden er wereldwijd maatregelen genomen om haaien beter te beschermen. Mensen beginnen zich langzaam te realiseren dat haaien levend meer waard zijn dan dood. Maar er is veel werk nodig om diepgewortelde tradities te veranderen.

De angst, onwetendheid en het gebrek aan interesse van de mens, zijn de grootste vijand van de haai. Waarom denken wij mensen meer recht te hebben om in de oceaan te zwemmen dan elk ander wezen?

Haaien zijn essentieel voor de oceaan, als toproofdier houden ze veel andere vissenpopulaties onder controle.

Zonder de haai, raakt het hele ecosysteem uit balans.

Nadat ik een week had doorgebracht met haaien in de Bahama’s, kan ik niet meer wegkijken van de vreselijke toestand van de haai. Ze jagen niet op mensen, ze zwemmen niet langs de kust tot ze zwemmers kunnen aanvallen. Maar ze lopen het gevaar om snel te verdwijnen, heel erg snel, als we ons gedrag niet aanpassen.

~VM~

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime