Alle ogen gericht op China tijdens Londense top over illegale handel in wilde dieren

Ivoor te koop in het 'China Arts & Crafts' warenhuis in het district Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hongkong, China, 19 maart 2013. c. IFAW/A. Hofford

Terwijl de wereldleiders zich in Londen verzamelen voor de internationale top over de handel in wilde dieren, weten we allemaal op welk deel van de wereld alle ogen gericht zullen zijn.

China, het land waarvan bekend is dat de vraag naar producten van wilde dieren er het hoogst is.

Ik ben blij met al die aandacht. Want in de afgelopen paar maanden hebben we in mijn thuisland grote stappen vooruit gezet als het gaat om de bestrijding van de handel in wilde dieren: het bewustzijn is vergroot, de opstelling van mensen is veranderd, en daarmee hebben we – in elk geval op sommige vlakken – de vraag omlaag kunnen brengen.

Al twee dagen nadat het IFAW zijn campagne ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar “Give Peace to Elephants, Say No to Ivory Gifting,” lanceerde, was het bericht op Weibo meer dan 27.000 keer geretweet.

Het deed me goed dat meer dan 6.000 Chinese internetgebruikers hun steun betuigden aan @IFAW op Weibo. Maar wat me nog het meest bemoedigde, waren de twee andere sociale mediacampagnes tegen de consumptie van producten van wilde dieren, georganiseerd door niemand minder dan de Chinese overheidsmedia.

Net als het IFAW riep China Central Television Chinese consumenten in een speciale campagne op de ivoorhandel af te wijzen. Het staatstelevisienetwerk toonde beelden van een olifantenkarkas op de slagvelden in Afrika en wees de Chinese consumenten op de honderden olifanten die omwille van de ivoorhandel worden gedood; op de Weibo-pagina van de Chinese staatskrant werden beelden getoond van een hand met een mes en een afgesneden haaienvin, waarbij consumenten werden opgeroepen niet langer lichaamsdelen en producten van wilde dieren te nuttigen.

In China worden de media in hoge mate door de regering gecontroleerd. Deze korte, maar duidelijke oproepen van belangrijke overheidsmedia tegen de consumptie van wilde dieren, wijzen er dan ook op dat beleidsmakers zich in toenemende mate bewust zijn van de rol die China speelt in de wereldwijde problematiek rond wilde dieren.

Daarnaast heeft de regering bovendien recent twee belangrijke gebaren gemaakt met een grote symbolische waarde. Eind vorig jaar vaardigde de Chinese regering als onderdeel van een grote anti-corruptiecampagne tegen overdadige en extravagante uitgaven een verbod uit op het serveren van gerechten met haaienvinnen, vogelnesten en andere producten van wilde dieren bij officiële banketten. Vervolgens verpulverde de regering in januari meer dan zes ton ivoor uit zijn ivoorvoorraad, om de boodschap uit te dragen dat de illegale ivoorhandel verkeerd is.

Als we de houding en het gedrag van mensen willen verbeteren, is kennis is de eerste belangrijke stap. De campagnes die we in het verleden in China hebben gevoerd, bewijzen dit.

Laten we eerst eens kijken naar de simpelste misvattingen. In China bestaat veel onwetendheid over de herkomst van ivoor, en de impact die consumptie ervan heeft op olifanten — zowel op individuele dieren als op complete populaties. Door die onwetendheid zien de consumenten alleen de schoonheid van het bewerkte ivoor, zonder dat ze beseffen dat elk stukje ivoor olifantenlevens heeft gekost.

Na een opiniepeiling onder de bevolking, waaruit bleek dat 7 van de 10 Chinezen niet wisten dat ivoor afkomstig is van dode olifanten, startte het IFAW enkele jaren geleden een succesvolle advertentiecampagne in China —“Mama, ik heb tanden gekregen”. De campagne heeft het bewustzijn onder de bevolking vergroot, en recent marktonderzoek laat zien dat de advertenties in de stedelijke gebieden een marktpenetratie van 75% bereikten. Consumenten zijn minder geneigd om ivoorproducten te kopen nadat ze advertenties hebben gezien die duidelijk aangeven dat voor de ivoorhandel onvermijdelijk dieren moeten sterven.

IFAW’s voorlichtingscampagne “Zeg NEE tegen ivoor” op luchthavens, treinstations en buslijnen en in online en offline magazines in heel China is gezien door honderden miljoenen mensen. Op de nieuwe internationale luchthaven in Kunming in de Chinese provincie Yunnan, wordt de aandacht van passagiers die door de douane komen, of in de vertrekhal wachten, getrokken door twee kleurrijke posters met de oproep ‘Denk goed na. Koop of smokkel geen producten van wilde dieren’.

En het werkt. Onderzoek naar de resultaten van de campagne dat vorig jaar door Rapid Asia werd uitgevoerd liet zien dat in bepaalde, als hoog-risico aangemerkte consumentensegmenten de campagne van het IFAW de bereidheid om ivoor te kopen heeft teruggebracht van 54% naar 26%. Onder mensen die in het verleden ivoor hebben gekocht, verdubbelde na het zien van de advertentiecampagne van het IFAW het aantal mensen dat aangaf in de toekomst absoluut geen ivoor te zullen kopen van 33% naar 66%. Hoe meer Chinezen gewetensbezwaren voelen bij het kopen van ivoor, hoe meer de vraag zal teruglopen.

Het IFAW-onderzoek toonde bovendien aan dat voormalige ivoorkopers niet opnieuw ivoor zouden kopen als dit illegaal zou zijn. Daarom zet het IFAW belangrijke opinieleiders in om een beleidsverandering op nationaal en internationaal niveau te bewerkstelligen.

Andere essentiële activiteiten om de marktvraag naar ivoor te verlagen, zijn het uitwisselen van marktonderzoekinformatie met handhavingsinstanties, zodat ze hun activiteiten op het gebied van opsporing, bestrijding en vervolging kunnen verbeteren, en het lobbyen voor het afschaffen van de legale binnenlandse ivoorhandel.

Recent onderzoek van het IFAW naar ivoormarkten heeft laten zien dat de verkoop van ivoorvoorraden in 2007 heeft geleid tot een toename van de productie van en handel in ivoorproducten. Of ivoor legaal is of illegaal maakt niet uit: het naast elkaar bestaan van deze twee markten, stimuleert de vraag naar olifantenivoor vanuit de rijke elite, een groeiende bevolkingsklasse in China die ivoorproducten koestert als ‘wit goud’.

Voor een consument is nauwelijks vast te stellen of een aangeboden product van wilde dieren legaal of illegaal is. Bovendien bemoeilijkt het bestaan van deze parallelle markten controle en handhaving, en bieden ze uitgelezen kansen voor het ‘witwassen’ van illegaal ivoor.

Daarom zijn er uniforme en ondubbelzinnige wetten nodig tegen de productie en consumptie van ivoorproducten, strikte handhaving van die wetten, effectieve straffen voor overtreders, en veroordeling door de maatschappij van consumenten die dit soort producten blijven kopen. Met andere woorden, als een product niet op legale wijze verkrijgbaar is, en consumenten zonder twijfel weten dat het illegaal is om het te kopen, dan zal het alleen nog worden gekocht door mensen die bereid zijn bewust strafbare feiten te plegen.

Een laatste, maar daarom niet minder belangrijke factor is voorlichting aan de jongere generaties. Via het Animal Action Educatieprogramma geeft het IFAW voorlichting over wilde dieren aan schoolkinderen die anders geen toegang tot dergelijke informatie zouden hebben. Recent heeft een middenschool in de provincie Yunnan, waar de laatste Aziatische olifanten van China leven, een lesboek over olifanten ontwikkeld. Het project maakte deel uit van het AAE-programma van het IFAW, en werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het Disney Wildlife Conservation Fund.

Wereldleiders zijn deze week in Londen bijeen voor een top over de bestrijding van de handel in wilde dieren, binnen elke schakel van de handelsketen, van de smokkel tot de vraag. Laten we hopen dat de wereld kan rekenen op China, dat dit land doet wat het moet doen, namelijk ALLE ivoorhandel illegaal verklaren, en de consumptie en vraag naar producten van wilde dieren hard aanpakken.

--GGG

Ga voor meer informatie over het werk van het IFAW om de vraag naar olifantenivoor te stoppen, naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie