Alarm: lichaamsdelen van wilde dieren in China aangeprezen als vorm van belegging

Vorige week hield de internationale politieorganisatie Interpol in Bangkok een reeks bijeenkomsten met leiders en medewerkers van opsporingsnetwerken uit de hele wereld. Doel van de bijeenkomsten was het ontwikkelen van effectieve handhavingsmaatregelen in de strijd tegen de steeds verder escalerende internationale milieucriminaliteit, uiteenlopend van illegale houtkap en het dumpen van afval tot de illegale handel in beschermde wilde diersoorten.

Ik vertelde de aanwezigen dat de vraag naar producten van wilde dieren in China en andere landen niet meer gedreven wordt door de traditionele geneeskunde, maar door de hang naar rijkdom. Daarbij vindt de verkoop van producten steeds vaker plaats via niet-gereguleerde kanalen zoals veilingen en online verkoopsites.

Bij ons onderzoek naar markten voor de illegale verkoop van dieren en dierproducten in China bleek, dat een overweldigende meerderheid van deze producten tegenwoordig wordt verkocht door verzamelaars, veilinghuizen, kunstenaars, handwerkslieden en andere aanbieders van verzamelstukken. Producten van wilde dieren zoals tijgerbottenwijn en neushoornhoorn worden aangeprezen als waardevaste beleggingen. Zelfs producten als ‘tijgerbottenwijn’ die voorheen werden verkocht om hun geneeskundige werking, worden nu op veilingen aangeprezen om hun ‘zeldzaamheid’ en ‘verzamelwaarde’.

Zoals voor alle handelsgoederen geldt ook hier: hoe zeldzamer en gewilder een product is, hoe hoger de waarde die eraan wordt toegekend. Nu tijgers, neushoorns en veel andere bedreigde diersoorten op de rand van uitsterven balanceren, stijgt de vraag naar lichaamsdelen van deze dieren. Voor illegale handelaren is dat weer een stimulans om ze te verhandelen en voor stropers om de jacht op ze te openen.

Vooral websites en veilinghuizen die in veel landen nauwelijks worden gecontroleerd, spelen een prominente rol in het faciliteren van de handel in producten van wilde dieren. Uit steekproeven op Taobao.com, in 2011 de grootste online handelssite van China, bleek dat 99% van de ruim 1.200 aangeboden producten van wilde dieren viel in de categorieën verzamelobjecten, antieke voorwerpen en kunstvoorwerpen. In slechts 11 gevallen ging het om traditionele Chinese geneesmiddelen, zoals gelatine uit tijgerbotten en poeder van schubdieren.

Het probleem is niet beperkt tot slechts één land. Door het ontbreken van toereikende nationale wetgeving rond de veilingindustrie hebben kopers uit elk land de mogelijkheid om op bedreigde diersoorten te bieden, ze te kopen en over de hele wereld te verzenden.

--GGG

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie