Afrikaanse olifantenpopulatie 75% kleiner door stroperij

Als de natuur ongehinderd haar gang kon gaan, zouden er op de Afrikaanse savanne veel meer olifanten rondlopen. Maar door toenemende menselijke activiteiten, en dan met name stroperij, ligt het aantal olifanten in 73 beschermde gebieden slechts op 25% van het totale aantal olifanten dat er zou zijn zonder stroperij.

Die conclusie wordt getrokken in een recent onderzoek gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift PLOS | One. Het onderzoek, dat deels door het IFAW is gefinancierd, heeft 10 jaar geduurd en vormt de meest uitgebreide indicator tot nu toe van de werkelijke impact van stroperij op de olifantenpopulaties in Afrika.

Rudi van Aarde, projectleider en voorzitter van de Conservation Ecology Research Unit (CERU) van de Universiteit van Pretoria, verzamelde samen met zijn team de telgegevens van savanne-olifanten in 73 beschermde gebieden op het continent, waar naar schatting de helft van de olifanten in Afrika leven.

“We hebben in onze modellen rekening gehouden met de impact van stroperij, om een inschatting te maken van ‘ecologische benchmarks’ - de omvang die populaties zouden bereiken als de populatiegroei zou worden bepaald door natuurlijke factoren en niet door menselijke invloeden,” aldus Van Aarde. “Over dit onderwerp lopen de discussies hoog op, met name hier in zuidelijk Afrika.”

De gegevens en bevindingen van dit onderzoek zijn een steun in de rug voor natuurbeschermers en beleidsmakers in de besluitvorming over betere bescherming van olifanten.

De conclusies over stroperij in dit onderzoek zijn voor ons een extra motivatie om ons in te blijven zetten voor het succes van ons revolutionaire tenBoma-project, waarmee stropers via een complex systeem van gegevensverzameling en contra-inlichtingentactieken worden gestopt voordat ze daadwerkelijk olifanten doden.

Bekijk en deel de bovenstaande video – en lees het volledige rapport hier.

--AD

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie