In actie voor koala's bij recente bosbranden

Valeria Ruoppolo (IFAW), Fiona Ryan (dierentuin van Melbourne) en Nicola Rae (Lort Smith Animal Hospital) controleren de toestand van een koala onder narcose. De bosbranden die sinds Kerstmis het zuidwesten van de Australische staat Victoria in hun greep houden, hebben talloze huizen verwoest en grote schade aangericht in de eucalyptusbossen - leefgebied van het nationale symbool van Australië, de koala. De vuurzeeën hebben meer dan 2500 hectare bosgebied in de as gelegd. Daarbij is een groot aantal wilde dieren verbrand of omgekomen.

Op uitnodiging van het Department of Environment, Land, Water and Planning (DELWP) van Victoria heeft het IFAW hulpverleners afgevaardigd naar een triagecentrum dat door het DELWP is ingericht. Hier houdt een speciaal team van dierenartsen zich bezig met de behandeling van dieren die slachtoffer zijn geworden van de branden.

Nicola Rae controleert een koala in kritieke toestand.

Ik heb er vijf dagen gewerkt. In die periode werden er zo'n 20 koala's opgenomen voor behandeling van brandwonden of voor een medische controle. Een aantal koala's die aan het vuur waren ontsnapt, werden gevangen en binnengebracht voor een algemene gezondheidscontrole. Koala's met brandwonden kregen pijnmedicatie en werden behandeld aan letsel en voor het inademen van rook.

In de dagen na de opname hielden we ons vooral bezig met de nazorg, om het rehabilitatieproces zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Dieren die over een langere periode zorg nodig hadden, werden overgebracht naar lokale opvangadressen.

Het DELWP en de Country Fire Authority (CFA) werkten samen en assisteerden bij het redden en in veiligheid brengen van dieren in de door brand getroffen gebieden. Bij het triageproces waren medewerkers van de dierentuin van Melbourne betrokken, evenals verschillende erkende dierenartsen en dierenartsassistenten. 

Een koala wacht op groen licht van de dierenarts voor zijn vrijlating.

De hele hulpverleningsactie was uitstekend georganiseerd. Alle betrokken partijen verleenden alle medewerking en er werd soepel samengewerkt.

Het is goed om te weten dat de autoriteiten na elke nieuwe brand en hulpverleningsactie beter voorbereid zijn. 

--VP

Help mee om de getroffen dieren te redden. 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie