5 redenen om een vuist te maken tegen de illegale handel in exotische huisdieren

IFAW Midden-Oosten en Noord-Afrika hield kortgeleden een seminar getiteld ‘Handel in wilde dieren in de VAE’. Doel van het seminar was het promoten van verantwoord toerisme, door reizigers op te roepen goed na te denken alvorens souvenirs van wilde dieren aan te schaffen.

Het houden van wilde dieren als huisdier is een hardnekkig probleem in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (net als in vele andere regio’s in de wereld); wekelijks, soms zelfs dagelijks verschijnen er berichten over ongelukken, problemen op straat of in wijken veroorzaakt door ontsnapte wilde ‘huisdieren’.

Dieren die vaak als exotisch huisdier worden gehouden zijn onder meer leeuwen, cheeta’s, apen, wilde eekhoorns, wasberen, papegaaien (grijze roodstaarten, ara’s en kaketoes), en reptielen (nijlkrokodillen, Moorse landschildpadden, groene leguanen en pythons).

Over het algemeen zijn er twee redenen waarom mensen wilde dieren als huisdier willen houden. Sommige eigenaren willen met hun dominantie over gevaarlijke dieren hun eigen macht en kracht etaleren. Anderen doen een wild dier cadeau aan hun kind, dat het in alle onschuld als een stuk speelgoed beschouwt.

Vooral op internet zijn talloze advertenties te vinden waarin wilde dieren te koop worden aangeboden.

Gezien de grote hoeveelheid advertenties voor al die verschillende exotische dieren, is het niet verwonderlijk dat het houden van dergelijke dieren als huisdier grote gevolgen heeft.

Het onderstaande is een vertaling van een advertentie die recent op een niet nader te noemen internetforum verscheen:

Beste forumbezoekers:

Vandaag bied ik een leeuw te koop aan. Hij verkeert in goede gezondheid en is geheel vrij van ziekten. Leeftijd één jaar en twee maanden. Vanzelfsprekend is hij tam, erg geschikt voor kinderen. Zijn klauwen zijn operatief verwijderd.

Prijs nader overeen te komen; graag serieuze reacties.

Bij voorbaat dank voor uw reactie

Contactgegevens:

Telefoon: !! !! !! !! !!

Blackberry, Whats app: !! !! !! !! !!

 

De tekst is bedrieglijk en misleidend: de verkoper beweert dat een kind veilig is in de nabijheid van een 14 maanden oude leeuw, en garandeert dat het dier geen enkele ziekte bij zich draagt.

Dit is het soort illegale handel waartegen het IFAW Midden-Oosten en Noord-Afrika en onze organisatie als geheel op dit moment in het geweer komen. Via internet, en dan met name het ‘onzichtbare web' (zoals forums), kunnen de meest uiteenlopende zaken te koop worden aangeboden, waaronder dus ook wilde dieren.

Aan het houden van exotische huisdieren zitten nog veel meer haken en ogen dan je op het eerste gezicht zou denken. Het gevaar dat eraan verbonden is, is slechts het eerste, meest in het oog springende probleem.

Er zijn op zijn minst vijf redenen waarom het houden van wilde dieren als huisdier verboden is – en daarbij staat dierenwelzijn met stip op één.

1. Dierenwelzijn

Vanaf het moment dat een wild dier op vaak pijnlijke wijze uit zijn natuurlijke omgeving wordt gehaald, wordt het welzijn van het dier ernstig geweld aangedaan. Na zijn vangst brengt het dier op weg naar de dierenwinkel uren of zelfs dagen achtereen door in een ongeschikte transportverpakking. Na in de winkel in een kooi te zijn tentoongesteld, belandt het dier uiteindelijk in de handen van de nieuwe eigenaar, die geen enkel ander belang heeft dan zijn eigen vermaak.

Zelfs als het dier alle beproevingen overleeft, is het veroordeeld tot een leven lang in gevangenschap, in een situatie die in niets lijkt op zijn natuurlijke leefomgeving. In veel gevallen raakt de nieuwe eigenaar uiteindelijk op het dier uitgekeken (vooral als het om een kind gaat), en wordt het dier ergens achtergelaten zonder voedsel of water. Met als gevolg een langzame, pijnlijke dood.

2. Voortbestaan van de soort

De tweede reden is dat het voortbestaan van de soort in gevaar wordt gebracht. Het lijdt geen twijfel dat de constante, te grote stroom aan wilde dieren die door mensen uit de natuur wordt gehaald, bepaalde soorten op de rand van uitsterven brengt. Dit is het geval bij veel soorten vogels, zoogdieren, reptielen en zelfs amfibieën.

3. Onveiligheid door onvoorspelbaar gedrag

Daarnaast is het zo dat wilde dieren altijd wild zullen blijven, zelfs als ze in gevangenschap zijn geboren en tam gemaakt. Ze veranderen nooit in gedomesticeerde dieren en niemand is in staat hun gedrag te voorspellen. Als deze dieren angstig zijn, honger hebben, pijn lijden of andere vormen van stress ervaren, kunnen ze aanvallen om zichzelf te verdedigen.
Deze ernstig bedreigde schildpadden- stralenschildpadden, spinschildpadden en snavelborstlandschildpadden - zijn op illegale wijze uit hun natuurlijke leefgebied weggehaald. De dieren waren onderweg voor verkoop op openbare markten in China, toen ze werden onderschept door de douane op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië. Deze zeldzame schildpadden worden voor duizenden euro’s per stuk verkocht als exotische huisdieren. Deze exemplaren konden gelukkig terug naar hun land van herkomst: Madagaskar.

4. Risico op ziekten

Ten vierde zijn er honderden ziekten die van wilde dieren op mensen kunnen worden overgedragen. En dat geldt met name voor primaten, die bijna dezelfde anatomische en fysiologische eigenschappen hebben als mensen. Een bekende overlevingsstrategie die door microben wordt toegepast, is voortleven in een niet-menselijke gastheer, zoals primaten, zonder deze te schaden, en zich van daaruit te verspreiden naar andere gastheren, zoals mensen.

Vleermuizen, apen, wasberen, vossen, stinkdieren, wolven, coyotes en mongoesten kunnen rabiës overbrengen, reptielen kunnen salmonella-infecties overdragen; vogels kunnen vogelgriep doorgeven, en ga zo maar door. Gezonde wilde dieren hoeven dus niet altijd gezond te zijn voor hun menselijke eigenaren, en kunnen de bovengenoemde ziekten bij zich dragen.

5. Bedreiging van de inheemse biodiversiteit als gevolg van ontsnappingen

Als laatste noemen we nog het verschijnsel dat veel soorten die als exotisch huisdier worden geïmporteerd, hun weg vinden naar plaatsen buiten het huis van hun beoogde eigenaren. Zo vormen ze een bedreiging voor de lokale biodiversiteit in hun nieuwe omgeving.

Voorbeelden van soorten die via de handel in exotische huisdieren in nieuwe leefgebieden worden geïntroduceerd, zijn tijgerpythons en halsbandparkieten. Het effect van de invasieve vreemde soorten op hun nieuwe omgeving varieert van schadelijke effecten op het ecosysteem, tot het uitsterven van andere, inheemse soorten.

IFAW Midden-Oosten en Noord-Afrika wil een samenwerking met verschillende overheidsinstanties in de regio, om inzicht te krijgen in het aanbod van wilde dieren als exotische huisdieren via internet, en om tot oplossingen te komen voor het tegengaan van het houden van wilde dieren als huisdier.

Daarnaast willen we kinderen beter bewust maken van de nadelen die kleven aan het houden van wilde dieren als huisdier.

--EM

Ga voor meer informatie over onze inspanningen voor de bestrijding van de illegale handel in wilde dieren via internet naar onze speciale pagina’s over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie