2013 begint veelbelovend met Taiwanees verbod op zeehondenproducten

Steeds meer consumenten in Azië keren zich tegen de wrede commerciële jacht op zeehonden.

Het jaar 2013 is veelbelovend begonnen: in Taiwan is deze week nieuwe wetgeving aangenomen die de binnenlandse verkoop van producten van zeezoogdieren verbiedt,, waaronder zeehondenvlees, -olie en -pelzen afkomstig van de Canadese commerciële zeehondenjacht. Net als bij het verbod dat in 2009 door de Europese Unie werd ingesteld op zeehondenproducten, is ook bij deze nieuwe wetgeving een uitzondering gemaakt voor producten afkomstig van de inheemse zeehondenjacht. De verwachting is dat er eveneens nieuwe wetgeving zal komen om de verkoop van zeehondenproducten via internet aan te pakken, met boetes tot een bedrag van 1700 dollar voor overtreders.

Van 2007 tot 2011 was Taiwan de op drie na grootste importeur van Canadese zeehondenolie en de op twee na grootste importeur van Canadees zeehondenvlees. Ondanks de inspanningen van de Canadese overheid om zeehondenproducten in Azië aan de man te brengen, is de Canadese export van zeehondenolie naar Taiwan echter spectaculair gedaald. Sinds het begin van campagnes tegen de zeehondenjacht daalde de waarde van de export van $232.000 CAD in 2009 naar $66.490 CAD in 2011.

In de afgelopen jaren heeft de Canadese zeehondenindustrie voorraden aangelegd van zijn producten, in de hoop dat ze ze ooit in Azië zullen kunnen slijten.

De afsluiting van de Taiwanese markt voor zeehondenproducten is een nieuwe klap voor de toch al zieltogende zeehondenindustrie, en geeft eens te meer aan dat de wereld niet wil dat Canada zijn commerciële zeehondenjacht voortzet – én dat de wereld geen behoefte heeft aan die producten.

Taiwan verdient alle lof voor het instellen van een verbod op de verkoop van producten van zeezoogdieren. Daarmee zet ook dit land een belangrijke stap voor de bescherming van zeehonden.

--SF

Ga voor meer informatie over onze inspanningen om een einde te maken aan de Canadese commerciële zeehondenjacht naar de speciale pagina over onze zeehondencampagne.

 

Post a comment

Deskundigen

Sheryl Fink, Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Hoofd Wildlifecampagnes, IFAW Canada
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering