1,5 ton slagtanden van olifanten onderschept in Sri Lanka

donderdag, 31 mei, 2012

De partij van 1,5 ton slagtanden die vorige week dinsdag in Colombo, Sri Lanka, in beslag werd genomen, was de grootste berg ivoor die in deze eilandstaat ooit werd onderschept. En dat is een zorgelijke ontwikkeling, want ivoorsmokkelaars worden kennelijk steeds brutaler en inventiever in het ontwikkelen van nieuwe smokkelroutes.

“We hebben te maken met hebzuchtige, gewelddadige mensen die nergens voor terugdeinzen om hun buit bij de afnemers te bezorgen", aldus Rikkert Reijnen campaigner bij het Nederlandse kantoor van het IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org). “De brutaliteit waarmee deze criminelen controles proberen te omzeilen via een complex netwerk van afleverkanalen, is zeer verontrustend."

Dinsdag 23 mei jl. maakten de Sri Lankaanse autoriteiten bekend, dat ze in de haven van Colombo ca. 350 slagtanden van olifanten met een totaalgewicht van 1,5 ton in beslag hadden genomen. De slagtanden, die waren omschreven als 'plastic afval', zaten tussen een lading boomstammen in zeecontainers verstopt. De vangst werd omschreven als de grootste inbeslagname van illegaal ivoor uit de geschiedenis van Sri Lanka.

De containers waren in Kenia verscheept en waren onderweg naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Tot nu toe is 2012 een bloederig jaar voor olifanten. Eerder dit jaar werden in het noorden van Kameroen, aan de grens met Tsjaad, ca. 650 olifanten door stropers gedood.

“Het ivoor wordt de markten in Europa en Azië (meestal China) binnengesmokkeld. Oost-Afrikaanse havens zijn favoriete vertrekpunten. Daarna vindt het ivoor veelal via Zuidoost-Azië zijn weg naar de eindbestemming", vervolgt Reijnen. “Zo'n grote partij ivoor, plus het feit dat ze Sri Lanka als nieuwe smokkelroute hebben uitgekozen, baart ons zorgen."

Reijnen zei dat het IFAW de autoriteiten van Sri Lanka complimenteert met deze vangst, maar waarschuwde ook dat ivoorsmokkelaars door zullen gaan met het verrijken van de internationale misdaadsyndicaten en het onherstelbaar beschadigen van de biodiversiteit – tenzij de schuldigen worden gearresteerd, berecht en zwaar worden gestraft.

“Voorlopig is het smokkelen van ivoor nog een zeer lucratieve bezigheid waarbij de internationale misdaadsyndicaten weinig risico lopen. We moeten wel bedenken, dat elk stukje ivoor afkomstig is van een dode olifant. Zolang de controleautoriteiten niet over de vereiste middelen en uitrusting beschikken en zolang controleurs onvoldoende getraind zijn om hard terug te slaan, zullen deze genadeloze slachtingen onder olifanten doorgaan", aldus Reijnen.

Het IFAW werkt in 2012 samen met INTERPOL binnen het WISDOM-project, waarmee zij deze afschuwelijke ivoorsmokkel krachtig aan wil pakken. Via het INTERPOL-programma Milieucriminaliteit worden opsporingsoperaties in 18 Afrikaanse landen gecoördineerd. Hopelijk zal dat een golf van arrestaties en veroordelingen opleveren en kan de organisatie diegenen, die zich aan het afslachten van olifanten schuldig maken, een zware klap toebrengen.

“We investeren in deze samenwerking met INTERPOL omdat we daar NU olifanten mee kunnen redden. Ons uiteindelijke doel is echter, dat de vraag naar ivoor in China en andere landen verdwijnt. Dat is de enige manier om een eind te maken aan de slachtingen", besloot Reijnen.

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+31 6 20998553
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie