14 afgeslachte olifanten gevonden in Kameroen

donderdag, 23 februari, 2012

(Kaapstad, Zuid-Afrika) Er zijn 14 dode olifanten gevonden in Bouba Ndjida Nationaal Park, Kameroen, en dit nieuws bereikt ons slechts een week nadat er reeds een vreselijke ontdekking werd gedaan van minstens 200 olifanten, afgeslacht door stropers voor hun slagtanden.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) meldt dat er schoten waren gehoord op maandag, 20 Februari in het Bouba Ndjida Nationaal Park in het noorden van Kameroen, vlakbij de grens met Tsjaad, en de 14 dode olifanten zijn gisteren ontdekt.

Er wordt verwacht dat er in de komende weken meer karkassen gevonden zullen worden, omdat er nog altijd geweerschoten te horen zijn. Het gebied is te gevaarlijk om een overzicht te krijgen van het bloedbad of om de ronddwalende weesolifanten en gewonde volwassen dieren te redden.

De voortdurende slachting is hoogstwaarschijnlijk het werk van Soedanese stropers die op hun weg naar Kameroen, Tsjaad doorkruisen. In de afgelopen jaren, is de olifantenpopulatie in Tsjaad door stroperij drastisch gedaald tot slechts een paar honderd, met als gevolg dat de zwaar bewapende stropers steeds verder naar het zuiden trekken.

“Ze zijn zwaar bewapend en goed georganiseerd en niets lijkt hen tegen te kunnen houden tijdens hun roekeloze jacht op ivoor”, zegt Rikkert Reijnen van het Nederlandse IFAW kantoor. “Ze richten zich op een van de meest kwetsbare olifantenpopulaties in Afrika. Het ivoor van deze olifanten verdwijnt razendsnel uit Afrika. Olifanten die op deze manier worden gedood, ervaren enorm veel angst en lijden verschrikkelijk voordat ze sterven. Deze professionele stropers- onder hen ook (ex-) soldaten- zijn vaak gewapend met militaire wapens zoals AK47s. De AK-47 is ontworpen om een persoon van tussen de 70 en 80 kg te doden. Om een olifant met een gewicht van 5.000 kg te doden, moet je bijzonder veel kogels gebruiken en het kan lang duren voordat de dieren daadwerkelijk sterven”. Verslagen van het bloedbad komen van lokale contacten.

In 2008 heeft er een legale eenmalige verkoop van Afrikaanse ivoorvoorraden plaatsgevonden aan China en Japan. De legale verkoop van ivoor heeft de vraag naar ivoor verder opgevoerd en het biedt een dekmantel voor ivoorhandel. Het gevolg was een piek in inbeslagnames van ivoor in 2009. Sindsdien is het aantal inbeslagnames alleen maar toegenomen met een totaal in 2011 van 23 ton ivoor - de grootste hoeveelheid sinds het begin. En dit is slechts een fractie van de totale hoeveelheid ivoor die wordt verhandeld over de hele wereld.

Rikkert vervolgt: “De enige manier om deze bloedige aanval op Kameroenese olifanten te beindigen is de vraag naar ivoor weg te nemen. De beste manier om daarvoor te zorgen is met een duidelijk en totaal internationaal verbod op de verkoop van ivoor”.

IFAW werkt op tal van terreinen om de ivoorhandel aan te pakken.
“Ons eerste doel is om wilde olifanten te beschermen, en wij ondersteunen dan ook een anti-stroperij programma voor parkwachters en rechtshandhavers - vooral in West-en Centraal-Afrikaanse landen waar de olifanten het meest kwetsbaar zijn”, vervolgt Reijnen “We werken met de douane en rechtshandhavers om de smokkelaars tegen te houden op het moment dat het ivoor Afrika uit wordt gesmokkeld”.

Het IFAW richt zich ook op de vraag naar ivoor van consumenten in China met voorlichtingscampagnes om mensen bewust te maken van het feit dat ieder stuk ivoor afkomstig is van een dode olifant. En wij werken met CITES (de Conventie inzake de internationale handel in bedreigde soorten) om ervoor te zorgen dat ivoorverkoop niet meer plaatsvindt in de toekomst, aangezien daardoor de vraag naar ivoor juist toeneemt en het uiteindelijk leidt tot de dood van zowel olifanten als parkwachters die trachten hen te beschermen.
 

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Mobiele telefoon:
06 20998553
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie