11.000 olifanten in vijf dagenHet tellen van olifanten in een gebied van ruim 48.000 vierkante kilometer, is geen gemakkelijke opgave. En in slechts vijf dagen tijd is het zelfs bijna onmogelijk! En toch lukte het deze maand.
Het IFAW werkte samen met 120 medewerkers van Kenya Wildlife Service (KWS) en andere organisaties om vanuit de lucht 11.000 olifanten te kunnen tellen in het uitgestrekte Tsavo-Mkomazi gebied. Het ecosysteem van Tsavo is het thuis van Kenia's grootste olifantenpopulatie. Het omvat 4% van de totale oppervlakte van Kenia en is ontzettend belangrijk voor de olifanten en het behoud van hun leefgebied. 

Aan de vooravond van deze grote operatie vertelt Steve Njumbi van het IFAW: "Als IFAW waarderen we het erg dat we deel uitmaken van dit proces. We prijzen KWS om de verbeterde wetenschappelijke kwaliteit  het gebruik van camera's en opnameapparatuur." Steve gaf ook aan erg blij te zijn met de samenwerking tussen de verschillende partners.

De assistent-directeur van het Tsavo Conservation Area, Robert Obrein, was vol lof over de piloten, de observeerders en de gegevensverwerkers voor hun harde werk, dankzij hen werd deze operatie een succes. "Het weer in februari is meestal erg heet en droog, wat het tellen van de dieren makkelijker maakt. Deze week was het echter vaak bewolkt en regenachtig, waardoor we de vluchten uit moesten stellen. De piloten en observeerders hebben het uitstekend gedaan!"

De eerste resultaten van 11.076 olifanten geven een lager aantal aan dan de 12.573 in 2011, toen de laatste telling werd uitgevoerd. De afname is te wijten aan twee dingen. De populatie reguleert zichzelf, en we zagen eerder sterke dalingen in 2002, 2008 en nu in 2014, gevolgd door stijgingen in de andere jaren. Aan de andere kant heeft de stroperij een enorme vlucht genomen. Erger nog is dat de stropers zich niet meer alleen richten op volwassen olifanten met volgroeide slagtanden, maar op hele families inclusief de jonge dieren. Dit zorgt zeker voor een sterke afname de komende jaren. De stropers zijn nu ook voornamelijk 's nachts actief, wat de situatie nog ingewikkelder maakt. Het IFAW heeft $20.000 aan steun toegezegd, zodat er nachtkijkers aangeschaft kunnen worden voor de rangers die 's nachts patrouilleren.

Benjamin Kavu, afdelingshoofd van KWS, vertelt dat er veel wildlife buiten het park leeft. "Er moeten beheerde gebieden komen om voor de populaties buiten de wildparken te zorgen". Het IFAW werkte de afgelopen twee jaar samen met lokale gemeenschappen in Tsavo East en Tsavo West. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat er nu 4 hectare land beschikbaar is om de Bachuma corridor te garanderen. Hierdoor kunnen olifanten en andere dieren veilig door het gebied trekken en worden de lokale gemeenschappen interessant voor toeristen.

Er was ook nog tijd voor ontspanning tijdens de telling. Medewerkers hielden een weddenschap over het totale aantal olifanten dat geteld zou worden dit jaar. De weddenschap werd gewonnen door een van de piloten die het dichtst bij kwam, hij gokte op 10.995.

--JN

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie