Gerehabiliteerde neushoorn bevallen van tweede kalf

Een neushoorn die na rehabilitatie is uitgezet in Manas National Park, is voor de tweede keer moeder geworden. Foto: Gobinda Garh/Assam Forest Department

Jamuna is een door het IFAW, de Wildlife Trust of India (WTI) en het Assam Forest Department gerehabiliteerde vrouwtjesneushoorn die in 2010 werd uitgezet in Manas National Park, een Unesco-werelderfgoedlocatie. Daar heeft ze dit weekend haar tweede kalf op de wereld gezet.

Het kalf werd voor het eerst gezien door boswachters van het Bansbari-gebied, die op ochtendpatrouille waren. De aanwezigheid van het kalf werd later bevestigd door een veldteam van het Greater Manas Conservation Project van IFAW-WTI.

Dit is het zesde kalf dat is geboren uit neushoorns die in de loop van ons project zijn gerehabiliteerd. Het is een nieuwe mijlpaal in onze gezamenlijke inspanningen om Manas in zijn oude glorie te herstellen,” aldus hoofddierenarts dr. Choudhury. “IFAW-WTI, het Assam Forest Department en de Bodoland Territorial Council (BTC) zijn ontzettend trots op dit resultaat. Onze dank gaat tevens uit naar WWF-India, dat de mannetjesneushoorn die dit kalf heeft verwekt, heeft overgebracht van Kaziranga naar Manas. Ook veel dank zijn we verschuldigd aan de lokale gemeenschap, die tolerant tegenover de neushoorns blijft, ondanks de schade die de dieren soms aan gewassen aanrichten.”

Jamuna is de derde neushoorn die is gerehabiliteerd onder het Greater Manas Conservation Project. Ze werd tijdens de moessonoverstromingen in Kaziranga National Park in 2004 gered door het Assam Forest Department. Haar redders brachten haar naar het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation - het centrum van IFAW-WTI en het Assam Forest Department waar wilde dieren worden opgevangen, behandeld en gerehabiliteerd. In dit centrum dicht in de buurt van Kaziranga is Jamuna met de hand grootgebracht. In november 2010 werd ze overgebracht naar Manas en vrijgelaten. In 2014 kreeg ze haar eerste, vrouwelijke, kalf.

Succesverhalen als deze zijn belangrijk voor het werk dat IFAW/WTI doet om de oorspronkelijke soorten terug te brengen naar Manas. Als er nieuws is over Jamuna en haar nieuwe kalf, komen we graag bij je terug. 

--RGC

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime