Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS

Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova

Regiodirecteur Rusland en GOS

Werkterrein

Masha heeft in 1994 een IFAW-kantoor in Rusland opgezet en startte vervolgens met een campagne, die uiteindelijk heeft geleid tot een verbod op de jacht op beren tijdens de winterslaap. Ze zette zich ook in om het rehabilitatiecentrum voor weesbeertjes uit te breiden. In deze faciliteiten zijn al meer dan 170 beertjes opgevangen, die na een rehabilitatieperiode weer zijn teruggezet in de natuur.

Daarnaast heeft Marsha ook aan verschillende andere campagnes leiding gegeven en met succes: de jacht op jonge zadelrobben in de Witte Zee en het doden van witte walvissen in de Zee van Okhotsk werden verboden. Ook werd mede op haar aandrang de strafmaat verzwaard voor stropers die tijgers en andere in Rusland als bedreigd erkende dieren doden.

Omdat het IFAW actie voert om de al bijna uitgestorven westelijke grijze walvis te beschermen, maakte Masha zich met haar team ook sterk voor het verleggen van olie- en gasleidingen. Deze moeten komen te liggen op veilige afstand van de voedselrijke wateren nabij het eiland Sachalin en niet, zoals gepland, er dwars doorheen. Nu moet worden voorkomen dat er een derde boorplatform wordt gebouwd.

Masha treedt ook op als adviseur van Russische parlementsleden. Ze laat geen kans onbenut om dierenwelzijn op de politieke agenda te krijgen. In Moskou heeft ze meegeholpen om samen met de organisatie Tess en de gemeentelijke autoriteiten een dierenkliniek en –asiel op te zetten. Daar worden nu regelmatig huisdieren gecastreerd/gesteriliseerd en er wordt gewerkt aan oplossingen voor de problemen met zwerfhonden en -katten in de stad.

Dankzij haar deskundigheid wordt Marsha regelmatig namens de Russische Federatie en het IFAW afgevaardigd naar internationale conferenties zoals CITES, CMS en IWC. Ook geeft ze regelmatig interviews aan dagbladen en tijdschriften. Daarnaast werkt ze mee aan documentaires op televisiezenders als Discovery en National Geographic.

Achtergrond

 • Member, Animal Anti-Cruelty Law Working Group, Russia
 • Member, Public Board, Ministry of Natural Resources, Russia
 • Winner, Bruno Shubert Prize, 2004, for achievements in whale protection in Russia
 • IFAW Representative, Russia
 • Post-doctoral research, Department of Psychology, Dalhousie University, Canada
 • Protochordata research at Kristineberg Marine Biological Station of the Royal Academy of Science, Sweden
 • Visiting Scholar, Department of Echinoderms, Smithsonian Institution, USA
 • Research biologist, Tunicates, Soviet-Vietnamese Tropical Center, Nha-Trang, Vietnam

   

Opleiding

 • Masters Degree, Invertebrate Zoology, Moscow State University, USSR
 • Postgraduate student, N.K.Koltsov Institute of Developmental Biology, USSR Academy of Science
 • PhD. Embryology and Histology, USSR Academy of Science

Publicaties

Als u belang stelt in Masha's wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke artikelen, kunt u via ons kantoor in Nederland een of meerdere exemplaren aanvragen.

Interviews

Mediacontact

Contactpersoon voor Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova:
Lena Averianova
IFAW Rusland
Tel: +7 (495) 937 83 86
Email: laverianova@ifaw.org