Jose Louies

Hoofd Ondersteuning handhaving & juridische zaken, Wildlife Trust of India

Jose kwam in 2007 bij IFAW-WTI als websitebeheerder in dienst, maar al binnen een jaar stapte hij over naar de afdeling Ondersteuning handhaving & juridische zaken, waar hij momenteel leiding aan geeft. Deze afdeling verzorgt de training en uitrusting van eerstelijnsmedewerkers die in natuurgebieden in India en Bhutan patrouilleren, en biedt ondersteuning aan opsporingsinstanties die in deze landen onderzoek doen naar wildlifecriminaliteit. Vaak gaat het hierbij om geheime operaties te velde die meerdere maanden duren. 

Hij is samen met zijn team al bij zeker 150 van dit soort operaties betrokken geweest, waarbij producten van tijgers, luipaarden, olifanten en beren, maar ook levende dieren in beslag werden genomen en een aantal grote smokkelbendes in India en Nepal werd ontmanteld. 

De juridische tak van deze afdeling neemt het in strafrechtszaken en beleidszaken op voor de dieren. Ook hebben ze voor de eerstelijnsmedewerkers die in India patrouilleren een unieke aanvullende ongevallenverzekering opgezet.

Jose Louies is heel zijn leven al een gepassioneerd natuurbeschermer. Als hij zich even niet bezig hoeft te houden met wildlifecriminaliteit en het vervolgen van criminelen gaat hij graag in het bos op zoek naar bijen en slangen. Hij is medeoprichter van de website Slangen in India (www.indiansnakes.org) en lid van de Viper Specialist Group van de IUCN.