Dr. Joseph Okori

Dr. Joseph Okori

Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud

Werkterrein

Dr. Okori kwam in 2017 bij het IFAW in dienst om leiding te gaan geven aan ons natuurbehoudprogramma en aan ons kantoor voor zuidelijk Afrika in Kaapstad. Daar zal hij ook ons werk voor olifanten, neushoorns, leeuwen en andere wilde dieren gaan coördineren, met als belangrijkste aandachtspunten de bescherming van kritieke natuurgebieden, het verminderen van conflicten tussen mensen en dieren en het stimuleren van ecologisch duurzame gemeenschapsprojecten.

IFAW Zuidelijk Afrika geeft ook steun aan het werk van SANCCOB om de met uitsterven bedreigde pinguïns van Zuid-Afrika te redden. Ook het Community Led Animal Welfare (CLAW) project in de townships rond Johannesburg en Kaapstad wordt onder hun leiding uitgevoerd. Zij bieden via dierenklinieken hulp aan mishandelde en verwaarloosde honden, katten en andere huisdieren.

Voor zijn komst naar het IFAW stond Dr. Okari aan het hoofd van het internationale neushoornprogramma en gaf hij vanuit de Zuid-Afrikaanse vestiging van het Wereldnatuurfonds leiding aan intercontinentale samenwerking tussen Afrika en Azië  voor de bescherming van olifanten en neushoorns. Hij was bij het Wereldnatuurfonds ook de spil van de strategische ontwikkeling voor de South African Development Community (SADC). Dr. Okori was daarvóór al 19 jaar actief geweest als natuurbeschermer. Zo werden onder zijn leiding innovatieve patrouille- en onderzoeksprojecten uitgevoerd waarbij DNA-onderzoek werd ingezet in de strijd tegen wildlife criminaliteit. Ook bouwde hij mee aan strategische partnerschappen en lobbyde hij bij nationale en internationale forums voor duurzaam natuurbeschermingsbeleid.

Achtergrond

Coördinator programma Afrikaanse neushoorns voor het Wereldnatuurfonds (WWF)
Hoofd veterinaire dienst bij het ministerie van Natuur en Nationale Parken van Botswana
Coördinator samenwerking dierenartsen en natuurbeheerders voor de Uganda Wildlife Authority
Veterinair onderzoeker bij een project voor integrale landbouwontwikkeling van het Duitse Bureau voor Technische Samenwerking (Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit, GTZ)
Veterinair medewerker bij het ministerie van Landbouw en Visserij van Oeganda.

Lidmaatschappen en connecties

Gecertificeerd dierenarts, Uganda en Botswana

Lid van de Wildlife Disease Association

Lid Vogelgriepcommissie van het ministerie van Gezondheidszorg

Opleiding

Master of Veterinary Medicine (MVM), Makerere University, Uganda

Bachelor of Veterinary Medicine (MVM), Makerere University, Uganda

Getuigschrift Beheer Informatiesystemen, Uganda Wildlife Authority

Diploma Forensisch DNA-onderzoek, University of Pretoria, Zuid-Afrika

Diploma Veterinaire Epidemiologie, Makerere University, Uganda