IFAW-noodhulp: aardbeving Mexico

Zodra we hoorden over de zware aardbeving in Mexico City, wist ons team in Playa del Carmen dat we erheen moesten om te helpen. Samen met onze partnerorganisatie Coco's Animal Welfare stelden we een team van dierenartsen samen, die getroffen dieren in het aardbevingsgebied zouden gaan helpen en behandelen.

Aankomst

IFAW responds in the aftermath of earthquake in Mexico

Toen we ons voor onze vlucht naar Mexico City meldden bij de balie van Aeromexico, viel ons op dat het personeel op fluistertoon met elkaar begon te overleggen. Een paar minuten later vertelden ze ons dat we niet voor onze extra bagage hoefden te betalen, omdat we ons voor dieren in nood inzetten. Dat raakte me echt want hulp aan dieren wordt niet altijd even belangrijk gevonden. 

Beoordeling van de situatie

Met onze lokale partnerorganisatie Coco’s Animal Welfare reden we naar geïsoleerde dorpen die zwaar waren getroffen door de aardbeving in de staat Morelos.

De volgende dag gingen we al vroeg op pad om voorraden in te slaan en de overvolle wegen te trotseren. Het doel was om een route uit te stippelen naar de dorpen waar we de situatie in kaart willen gaan brengen. Die beoordeling ter plaatse gebeurt in samenwerking en overleg met een samenwerkingsverband van ngo's waarvan het IFAW deel uitmaakt, genaamd "Ayudemos a Mexico”. Zo voorkomen we dat dingen dubbel worden gedaan en kunnen we zo efficiënt mogelijk opereren.

De normaal gesproken drukke wegen waren nu vrijwel leeg. Op weg naar Morelos zagen we mensen die borden ophielden met het verzoek niet te claxonneren en geen lawaai te maken; ze probeerden duidelijk geluiden van overlevenden onder het puin op te vangen. Hartverscheurend.

IFAW Disaster Response: Earthquake in Mexico

We stopten bij meerdere winkels om alles aan te schaffen wat we nodig hadden. Gelukkig konden we een heleboel natvoer meenemen dat was gedoneerd door een dierenkliniek - één van de beste in Mexico City. De eigenaren van die kliniek stelden bovendien de weinige ruimte die ze bij de receptie over hadden, beschikbaar voor mensen die hulpgoederen wilden afgeven voor dieren in nood. Uiteindelijk kwamen we aan bij de rest van het team en konden we overleggen over de beste aanpak en een optimaal gebruik van onze beschikbare middelen.

IFAW Disaster Response: Earthquake in Mexico

Reddingsactie: Canelita

Toen we Lupita ontmoetten, had ze de hoop al bijna opgegeven dat ze haar kat Canelita ooit nog terug zou zien. Haar huis was een aantal dagen daarvoor ingestort en Canelita was doodsbang - ze had zich op een hoger gelegen plek verschanst en weigerde naar beneden te komen. Naarmate de uren en dagen verstreken, hoorde Lupita Canelita steeds minder vaak mauwen... Ze vreesde het ergste. In tijden van chaos kunnen huisdieren ontzettend veel troost bieden - we wisten dat we iets moesten doen om te helpen.

De auteur, dierenarts Erika Flores, in gesprek met Lupita over de reddingsactie voor Canelita.

Canelita (Spaans voor 'kaneel’) kijkt omlaag vanaf haar hoger gelegen plek.

Nadat was gecontroleerd of de constructie van het gebouw veilig was, kwam ons team in actie. We klommen tot zo dicht mogelijk bij de plek waar Canelita zich schuil hield. Daar zetten we een diervriendelijke val neer met wat tonijn erin - Canelita's lievelingshapje - en hoopten er het beste van.

Na wat voor ons wel uren leek (en voor Lupita waarschijnlijk dagen) klom Canelita in de kooi - één stap dichter bij een hereniging met haar baasje! Met de kooi met Canelita daalde ons team weer veilig af naar de begane grond, waar een opgewonden eigenaresse stond te wachten. Lupita was dolblij. Wij waren blij dat we haar en haar kat in deze verdrietige tijden een momentje van troost en geluk konden bieden.

 

Reddingsactie: America

We maakten kennis met America, een mooie Mechelse herder van wie het huis was ingestort. Ze was vast komen te zitten onder een balk en kon zichzelf niet bevrijden. Haar maatje, een andere hond die in het zelfde huis woonde, heeft het helaas niet gered. America werd met spoed overgebracht naar een lokale dierenkliniek, waar ze urgente medische zorg kreeg.

ifaw responds in the aftermath of the Mexican earthquake

Ze had een hele diepe wond, maar dierenarts Oscar Dominguez en zijn team slaagden erin hem te behandelen. Ondanks dat de kliniek al dagen overbelast was, namen ze de tijd voor haar. Het IFAW heeft niet alleen medicijnen gedoneerd, maar ook in de kliniek een permanent distributiecentrum opgezet voor honden- en kattenvoer - een onmisbare voorziening voor lokale dieren in nood.

Dankzij deze gezamenlijke inspanning en het snelle werk van mensen met een groot hart voor dieren gaat het al veel beter met America en komt het moment dat ze weer veilig met haar eigenaren mee naar huis kan, steeds dichter bij. 

Gemeenschapshulp: de koeien van Humberto

Zijn koeien zijn zo ongeveer alles wat Humberto Jimenez na de aardbeving nog over heeft. Voedsel is schaars voor mens én dier. Daarom legt Humberto elke dag grote afstanden te voet af om zijn koeien op grasland te laten grazen. Om zijn zware taak wat te verlichten, brengt ons team hem in deze moeilijke tijden voedsel.

Het gaat nog weken duren voordat we precies weten hoe veel schade er is aangericht aan gebouwen en gemeenschappen. En het gaat nog jaren duren voordat alles weer normaal is. De situatie in Mexico is hartverscheurend. 

--EF

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie