Start van commerciële zeehondenjacht in Canada - 280.000 baby-zeehonden wachten op hun dood

Vandaag start de commerciële Canadese zeehondenjacht in St Lawrence-baai. Een team van waarnemers van het IFAW (International Fund for Animal Welfare) staat klaar om de gruwelijkheden vast te leggen.

 
De commerciële zeehondenjacht van Canada is de grootste jacht op zeezoogdieren in de wereld. De jagers mogen dit jaar 280.000 zadelrobbenpups doden, zodra deze hun witte vacht beginnen te verliezen. Dit gebeurt als de diertjes ongeveer twee weken oud zijn.

“Het is werkelijk belachelijk dat de Canadese overheid deze jacht blijft voortzetten”, zegt Rikkert Reijnen van het IFAW. “Terwijl in Europa en Canada felle protesten klinken, de markt verslechtert en de prijs van vachten blijft dalen, blijft de regering doorgaan met deze massaslachting. Ze laat zich duidelijk niet leiden door redelijkheid, maar door politieke motieven.”

De start van de jacht in Canada volgt een paar dagen nadat Rusland juist besloten heeft om zeehondenjacht in de Witte Zee te verbieden. De wereldwijde weerstand tegen commerciële zeehondenjacht is het afgelopen jaar steeds verder toegenomen. Over een paar weken zal het Europese Parlement stemmen of zij een verbod wil op de handel in zeehondenproducten in alle lidstaten.

“De wereld zal de jacht van dit jaar met argusogen volgen en ik heb er vertrouwen in dat het bewijs weer voor zichzelf zal spreken. De wreedheid van de commerciële zeehondenjacht in Canada valt niet te ontkennen”, voegt Reijnen toe.

Zeehondenjagers strijden onderling om hun quota te halen in onvoorspelbare omstandigheden: schuivend ijs, harde wind, barre temperaturen en wilde zeeën. Dit maakt het zo goed als onmogelijk om de dieren op een ‘humane’ manier te doden.

Canada heeft toegestaan dat in de afgelopen vier jaar meer dan een miljoen zeehonden werden gedood. Volgens wetenschappers in dienst van de Canadese overheid, stemt het quotum van dit jaar (280.000 dieren) niet overeen met het huidige zeehonden-managementplan. Dit quotum zal de populatie met dertig procent doen afnemen.

Meer over de inspanningen van het IFAW om de Canadese commerciële jacht te stoppen is te lezen op: www.stopdezeehondenjacht.nl

Noot voor journalisten:

• Het IFAW heeft een team van professionele cameramensen en fotografen die de jacht vastleggen. Beeldmateriaal wordt geupload op www.hdvideotaxi.com meteen na opname.
• Bezoek deze site regelmatig voor up-to-date videobeelden (uitzendkwaliteit) en foto’s van de jacht van 2008.
• Voor directe links naar beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met Petra Verkerk.

Voor media gerelateerde vragen:
Petra Verkerk
Tel: + 31 70 335 50 11
Mobile: + 31 6 14 15 47 58
Email: pverkerk@ifaw.org

Post a comment