Frankrijk voorop in strijd tegen ivoorhandel

Gestroopte Afrikaanse olifant in Kameroen
donderdag, 19 december, 2013

In navolging van de Verenigde Staten gaat nu ook Frankrijk harde maatregelen nemen tegen de handel in ivoor. Zo krijgen Afrikaanse landen financiële steun, worden boetes voor het smokkelen van ivoor verhoogd tot 750.000 euro en zal Frankrijk op korte termijn haar eigen voorraad ivoor vernietigen. Dat heeft president François Hollande laten weten na een topbijeenkomst in Parijs over stropen.

Hollande geeft met de nieuwe maatregelen een duidelijk signaal af en gaat zelfs zo ver dat hij het kopen van ivoor helemaal strafbaar wil stellen. Volgens de president is de handel in ivoor niet langer alleen een bedreiging voor de biodiversiteit in Afrika, maar ook voor de veiligheid. Militante organisaties als Het Verzetsleger van de Heer in Uganda of Al-Shabaab in Somalië financieren hun acties tegenwoordig voor een groot deel uit de opbrengst van de illegale handel in ivoor.

Frankrijk gaat daarom het voortouw nemen in een nieuwe Europese en Internationale samenwerking. Volgens het Élysée is de vernietigende jacht op Afrikaanse olifanten alleen te stoppen door samen te werken en de Europese wetgeving met betrekking tot ivoor overal gelijk te maken. Zo is bijvoorbeeld in Nederland de verkoop van ivoor van vóór 1947 toegestaan.

In 2007 werd in Den Haag, tijdens de driejaarlijkse vergadering van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), aan vier zuidelijke Afrikaanse landen groen licht gegeven voor de legale verkoop van oude voorraden ivoor aan China en Japan. Vanaf dat moment heeft de ivoormarkt in China, zowel legaal als illegaal, een enorme vlucht genomen. Over de hele wereld zijn sindsdien grote hoeveelheden illegaal ivoor in beslag genomen. Met een recordvangst van 41.000 kilo in 2013.

"De door CITES toegestane verkopen moesten de illegale handel voorkomen en het stropen van olifanten tegengaan, doordat de markt met legaal ivoor verzadigd zou worden. Precies het tegenovergestelde is gebeurd", zegt Rikkert Reijnen van het IFAW (International Fund for Animal Welfare). "Wanneer ivoor eenmaal China binnengesmokkeld is, kan het makkelijk als legaal op de markt worden gebracht."

Uit onderzoek door het IFAW blijkt dat de legale verkoop van voorraden de vraag een nieuwe impuls heeft gegeven. "De prijs van ivoor is zelf hoger dan die van goud", zegt Rikkert Reijnen van het IFAW. "We zijn daarom heel blij dat na Amerika, nu Frankrijk serieus de strijd aangaat met stropers en handelaren, voordat alle olifanten uit Afrika zijn verdwenen."

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Projectleider Global Wildlife Cybercrime, IFAW UK
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie