Wederom grote partij ivoor onderschept

Wederom grote partij ivoor onderschept
vrijdag, oktober 4, 2013
Nederland

De douane van Hong Kong heeft opnieuw een grote lading ivoor in beslag genomen. Verstopt in drie containers onder een partij soja troffen douanebeambten 189 slagtanden ter waarde van ruim acht miljoen euro aan. Het is de derde keer in drie maanden dat de douane illegale waar van een dergelijke omvang onderschept. Alle schepen kwamen uit West-Afrika.  Het stropen van olifanten en neushoorns is sinds een vijftal jaren alarmerend toegenomen. Ivoor en hoorn vormen een belangrijke inkomstenbron voor goed georganiseerde criminele bendes, milities, extremisten en terroristische bewegingen.

Extremisme en terrorisme
Het IFAW (International fund for Animal Welfare) werkt samen met INTERPOL en Afrikaanse en Aziatische overheden om de criminele organisaties achter de handel aan te pakken. “De stijging is zeer zorgwekkend”, zegt Rikkert Reijnen, woordvoerder van IFAW Nederland. “Totaal gaat het jaarlijks om enorme bedragen die vaak verdwijnen in de zakken van extremistische en terroristische bewegingen als de Lord’s Resistance Army uit Uganda, al Shabaab uit Somalië of Darfur’s Janjaweed. Die handel heeft in 2012 aan minstens 35 duizend olifanten het leven gekost. Helaas blijkt het nog steeds erg lucratief om ivoor te smokkelen naar Azië, voornamelijk bestemd voor de Chinese markt.”

4 oktober
Vandaag zullen duizenden mensen wereldwijd  de International March for Elephants lopen. Ze protesteren daarmee tegen het stropen van olifanten en willen voorkomen dat het grootste landzoogdier op aarde in 2025 uitgestorven is. “Geen enkel wilde soort kan deze grootschalige vorm van commerciële uitbuiting aan. Zeker niet een langlevende soort die zich relatief langzaam voortplant. Door de handel in ivoor te stoppen kunnen we de olifant, maar ook de neushoorn, beschermen tegen dit sombere vooruitzicht”, aldus Reijnen.

Clinton Global Initiative
Naast de samenwerking met INTERPOL is het IFAW partner van het Clinton Global Initiative in een speciaal programma om de stroperij op een effectieve manier tegen te gaan. Samen met lokale overheden zal het toezicht op verschillende strategische plekken worden verscherpt en volgen er bij overtredingen zwaardere straffen.
 

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen (woordvoerder IFAW Nederland)
Contact phone:
070 33 55 011
Mobiele telefoon:
06 24 58 00 29
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië