Vrijlating weesolifantjes weer een stap dichterbij

Een grote gebeurtenis voor kleine olifantjes

Het Elephant Orphanage Project (EOP), opgezet door Game Rangers International (GRI), is de afgelopen zes jaar flink gegroeid. Het begon als een klein basiskamp in Zambia's Kafue National Park, er werden een paar weesolifantjes opgevangen door enkele lokale verzorgers.

Het project zorgt voor kleine olifanten, die nog melk nodig hebben, en dus was er een goede stal nodig om de kwetsbare weesjes 's nachts te beschermen tegen leeuwen.

Toen het aantal olifantjes groeide, groeide ook het project. Uiteindelijk had GRI het geluk om een speciale 'kinderkamer' voor olifanten te openen in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Hier krijgen de olifantjes alles wat ze nodig hebben.

Hierdoor konden we onze eerste opvang in Kafue National Park ombouwen tot een soort overgangsopvang. Hier verblijven de olifanten die geen melk meer nodig hebben en langzaam weer aan het wilde leven gaan wennen. Het doel is om de olifanten op een dag weer uit te zetten in het wild, waar ze horen.

Deze week vond er een grote gebeurtenis plaats voor de kleine olifantjes!

Het stuk land is omheind door een hek dat speciaal ontworpen is om roofdieren buiten te houden.

Samen met het IFAW zorgde donateurs John en Jenny Cason ervoor dat een stuk land ter grootte van drie hectare omheind kan worden met een hek dat speciaal ontworpen is om roofdieren buiten te houden!

Deze nieuwe aanwinst zorgt ervoor dat de oudere olifanten de mogelijkheid hebben om 's nachts vrij rond te lopen, contact met elkaar te zoeken en te eten. Drie dingen die de olifantjes onder de knie moeten hebben voor ze weer uitgezet kunnen worden.

Het hek bestaat uit schrikdraad en is drie meter hoog. We zijn ervan overtuigd dat dit systeem ervoor zorgt dat de olifanten veilig zijn voor leeuwen. Daarnaast houden de verzorgers én een ranger een oogje in het zeil.

Maar wat vonden de olifanten ervan?

Na zes jaar de nachten in een stal doorgebracht te hebben, was Chamilandu (acht jaar oud, het oudste vrouwtje in de opvang) moeilijk te overtuigen om deze keer ergens anders te slapen. Alle olifanten keerden de eerste keer terug naar hun routine die ze al jaren kennen.

De verzorgers probeerden de olifanten er langzaam van te overtuigen om hun stal te verlaten en weer naar buiten te komen. Na een paar keer rammelen met de voederbus, volgden de olifanten hun hongerige maag naar het omheinde stuk. Nadat iedereen een handje eten had gekregen, mochten de olifanten het gebied verkennen.

Sommige olifantjes krijgen nog steeds melk, zij moesten dus wel terug naar de stallen. Mosi en Rufunsa blijven nog wat langer op stal, tot de volgende weesjes uit de opvang arriveren, en ze bij de 'grote vier' mogen overnachten.

We waren bang dat Chamilandu zou proberen om uit te breken, om de nacht met Rufunsa, waar ze als een tweede moeder voor is, door te brengen. Chamilandu leek zich echter prima te vermaken en ging, tot onze verbazing, 's nachts alleen een paar keer bij Rufunsa kijken.

Chamma en Rufunsa de volgende ochtend...

Hij was aan de andere kant niet zo blij dat zijn surrogaatmoeder hem voor zo'n lange periode alleen liet. Zodra ze de volgende ochtend weer herenigd waren, week hij niet meer van haar zijde. We houden zijn (en dat van de andere olifanten) de komende dagen goed in de gaten, terwijl de olifanten wennen aan hun nieuwe routine.

Maar laten we Chodoba niet vergeten!

Chodoba (9 jaar oud) is de oudste olifant in de opvang. Hij struint sinds een jaar vrij rond 's nachts, we hebben hem uitgerust met een gps-zender, zodat we hem goed in de gaten kunnen houden. Uit die gegevens blijkt dat hij nog niet erg ver van het kamp weg durft, maar hij wordt met de week dapperder. Afgelopen nacht keerde Chodoba niet terug naar de opvang, tegen de tijd dat hij wel naar binnen wilde, waren de hekken gesloten. Hij twijfelde een moment en liep toen het bos in, volgens zijn vaste nacht-routine.

Een succes!

De eerste nacht op hun nieuwe slaapplek ging erg goed; de olifanten wennen er snel aan, en het hek doet zijn werk en houdt andere dieren buiten. De verzorgers begroetten ons met een grote lach vanochtend!

Het toevoegen van een nieuwe buitenplaats zal een groot effect hebben op het succes van het uitzetten van de olifantjes. Graag willen we daarom iedereen die hieraan meegewerkt heeft, hartelijk bedanken!

--SD

Benieuwd naar wat het IFAW nog meer doet om olifanten te beschermen? Kijk dan op onze pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië