VIDEO: Filipijnse autoriteiten vernietigen hun illegale olifantenivoor op klaarlichte dag

De bovenstaande video toont beelden van Filipijnse autoriteiten die hun illegale ivoorvoorraden vernietigen. Videobeelden c. IFAW/Alex Hofford

De Filipijnse overheid heeft afgelopen week een krachtige boodschap afgegeven aan olifantenstropers. Met een doortastende en gedecideerde actie hebben ze ivoor met een waarde van 10 miljoen Amerikaanse dollar vernietigd. Hiermee zijn ze het eerste Aziatische land zijn dat zich zo duidelijk uitspreekt tegen de illegale handel in ivoor. Ze waren eerst van plan om de slagtanden met een stoomwals te vernietigen, maar toen dat niet werkte, hebben ze een graafmachine ingezet.

De Filipijnen heeft ongewild de reputatie dat het de spil is voor de handel en doorvoer van ivoor. Afgelopen jaar werd in een rapport over het gebruik van ivoor voor religieuze objecten de rol van de Filipijnen benadrukt als zowel doorvoerkanaal als bestemming voor uit Afrika gesmokkeld ivoor. We weten dat het werk niet ophoudt bij inbeslagname. Onderzoekers moeten uitzoeken waar het ivoor vandaan komt en waar het heen gaat, maar het verminderen van de voorraad is een goede eerste stap.

Het meeste illegale ivoor wordt naar Azië gestuurd, vooral naar China, waar de waarde als investeringsvehikel een vlucht genomen heeft en het gewild is als het ‘witte goud’. Beperkte beschikbaarheid van het legale ivoor dat China kocht bij de verkoop van voorraden in zuidelijk Afrika in 2008 heeft de vraag echter opgedreven en daardoor illegale handel en het stropen van olifanten aangemoedigd om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte in de markt.

Het IFAW schat dat in 2011 25.000 - 50.000 olifanten gedood zijn om hun ivoor en zoals de aantallen berekend zijn voor 2012, kan dat zelfs een nog slechter jaar zijn voor de olifanten in Afrika.

Het komt erop neer dat zolang er een markt voor ivoor bestaat, olifanten gedood blijven worden om te voldoen aan de vraag.  Nu China echter in beeld is, groeit de vraag buitenproportioneel en gebaseerd op recente gegevens over stroperij en inbeslagnames, lijkt er geen eind aan te komen. 

We bereiken het omslagpunt waarbij populaties afnemen waarvan ooit gedacht werd dat ze immuun waren voor de effecten van stropen. Dit is een wereldwijde crisis en elke kleine moeite om er wat aan te doen is al van nut. Het IFAW juicht de acties van de Filipijnen daarom toe. Ze zenden een krachtige boodschap de wereld in, vooral naar China, om het voorbeeld te volgen.

--JB

Bezoek onze campagnepagina voor meer informatie en onze acties om de handel in ivoor te stoppen.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie