Spotlight India: jonge civetkatten maken kennis met de wereld

Een IFAW-medewerker geeft een katje de fles.

Op 30 april werden er bij het rehabilitatiecentrum van het IFAW en de Wildlife Trust of India (WTI) in Bodoland vier nieuwe dieren binnengebracht – pasgeboren loewaks (een civetkattensoort). Ze waren maar een paar dagen oud, en hun ogen waren nog niet eens open toen ze door het Forest Department werden afgeleverd.

De jonge diertjes werden naar verluidt aangetroffen op het terrein van een gezinscompound in een klein dorpje genaamd Howly in het district Kokrajhar. Eigenaar Ranjan Das liet de jongen met rust en hield ze op afstand in de gaten in de hoop dat de moeder zou terugkeren. Toen dat uiteindelijk niet gebeurde, waarschuwde Das het Forest Department.

Nadat de dierenarts van het Forest Department, dokter Prabhat Basumatary (voorheen verbonden aan het IFAW-WTI), de jongen had onderzocht, werden ze opgenomen in de tijdelijke opvang. Volgens IFAW-WTI-dierenarts dokter Panjit Basumatary gaat het om twee mannetjes en twee vrouwtjes.

Dokter Panjit Basumatary heeft op dit moment de zorg voor de jongen, bijgestaan door onze dierenverzorger Subiram Basumatary. Subiram maakt dagelijks hun tijdelijke verblijven schoon – kartonnen dozen met daarin zachte handdoeken, en zorgt ervoor dat de jongen elke dag hun dosis zon en frisse lucht krijgen. Vier tot vijf keer per dag geeft hij ze een fles met lauwwarme melk.

“De jongen hebben de meest risicovolle fase overleefd en zijn sinds hun aankomst ongeveer een halve centimeter gegroeid en tussen de 10 en 60 gram aangekomen (bij aankomst waren ze 18cm lang en 100 gram zwaar). Sinds 2005 hebben we al 13 civetkatten opgevangen; dit is de eerste keer dat zulke jonge dieren in onze opvang zo lang in leven zijn gebleven. Ze zijn nog steeds kwetsbaar, maar we hebben goede hoop dat ze over ongeveer vijf tot zes maanden kunnen worden uitgezet,” aldus dokter Panjit.

De civetkatten op verkenningstocht in hun tijdelijke onderkomen.

De ogen van de jongen zijn inmiddels open, en ze maken kennis met de wereld om hen heen. Het is jammer dat het niet hun eigen moeder was die ze als eerste zagen, maar hun pleegouders. Die zullen hun uiterste best doen om ze in leven te houden en voor te bereiden op een leven terug in het wild.

--NB

Dit soort levensreddende acties zouden we niet kunnen doen zonder uw steun. Maak vandaag nog een donatie over.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie