Slideshow: Eerste olifant arriveert in Azagny National Park, Ivoorkust

Bekijk bovenstaande slideshow of klik hier voor een video over de olifantenverhuizing.

Oscar Wilde zei: “Probeer geen jaren aan je leven toe te voegen, probeer leven aan je jaren toe te voegen.”

Na een 400 kilometer lange reis, die voornamelijk ’s nachts plaats vond en gezelschap kreeg van een escorte van de regering, voelen we allemaal dat we de komende dagen veel leven aan onze jaren toe gaan voegen. We zijn inmiddels aangekomen in Azagny National Park en openen de deuren van het transportverblijf van de eerste olifant die we de middag ervoor vingen in Daloa. We weten dat hem een veilige toekomst wacht en dat we hebben bijgedragen aan het behoud en de bescherming van deze ernstig bedreigde soort.

Deze stier, op wiens oor duidelijk de littekens van een schotwond te zien zijn, arriveerde veilig in het beschermde gebied, zo’n 80 kilometer ten westen van Abidjan. Deze missie om olifanten te verhuizen is de eerste in Ivoorkust. Net zoals bij elke eerste uitdaging, zijn de spanningen duidelijk voelbaar.

Alles is nieuw, alles is tot in detail geregeld, alles is precies getimed, op alles is gerekend en elke actie is uitgedacht en nog een keer uitgedacht. We hopen dat alles goed blijft gaan.

We moeten zorgen dat zowel de dieren als ons team veilig zijn.

Voor deze eerste vangpoging kon de dierenarts de olifant vanuit een helikopter verdoven. Zoals de regels voorschrijven, werd de olifant voorzichtig omgeduwd*. Hij werd op een dieplader truck geplaatst en naar een verblijf gebracht waar hij langzaam wakker kon worden.

De hele operatie werd uitgevoerd onder het waakzame oog van twee dierenartsen, zij bewaakten het welzijn van deze reuzen, die in deze situatie zo kwetsbaar zijn. Naast de dierenartsen waren honderden enthousiaste dorpelingen getuige van de verhuizing. Zij zagen de eerste olifanten vertrekken uit Daloa!

Vrouwelijk gezang begeleidde het konvooi, terwijl de mannelijke helft van de bevolking zich verwonderde over de grootte van de olifant. “We hebben het zwaar gehad, ze hebben onze gewassen verwoest!” zeiden veel inwoners. “We zullen ze missen, we zijn zo aan ze gewend. Maar toch zijn we blij dat we terug kunnen naar ons normale leven”, was ook veelgehoord.

De kinderen stonden op de eerste rij tijdens de verhuizing, barstend van enthousiasme en nieuwsgierigheid om ‘s werelds grootste landdier te zien. Een compleet dorp neemt afscheid van de olifanten, hun bijna ‘gedwongen’ buren door de sterke afname van hun leefgebied.

Natuurlijk zijn we ontzettend blij met de uitkomst van deze eerste succesvolle verhuizing. Onze aandacht ligt alweer bij de olifanten die we morgen moeten lokaliseren, vangen en transporteren. Het gaat om drie olifanten, de operatie zal met dezelfde spanningen en hopelijk met hetzelfde goede eind verlopen!

--CSB

Dit werk kunnen we alleen doen dankzij uw steun. Maak vandaag nog een donatie over.

* Hoewel de beelden soms schokkend zijn, is het bij de poten optillen van een olifant de meest veilige manier. Sterker nog: het is de enige manier om een verdoofde olifant op een vrachtwagen te krijgen. De olifant hangt niet langer dan vijf minuten ondersteboven en is compleet verdoofd. Er is te allen tijde een deskundige dierenarts aanwezig. -ED

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië