Recordopbrengst van $ 22.000 voor ijsbeervacht geen reden voor feestje

Een ijsbeervacht zoals hier op de foto is onlangs verkocht voor een recordprijs van $ 22.000 CAD. Photo Credit: Wikipedia

Net als de bedreigde blauwvintonijn die eerder dit jaar op een veiling verkocht werd voor $ 1.76 miljoen, heeft de recordopbrengst van $ 22.000 CAD  voor een dode ijsbeer de voorpagina gehaald in vele kranten.

De bontindustrie viert feest, maar voor milieubeschermers is deze recordopbrengst een regelrechte ramp. Consumenten krijgen het gevoel dat er een schaarste is – reëel of niet – en ervaren een ‘OP = OP’ mentaliteit. De vraag naar dode dieren en de bereidheid er veel voor te betalen word hiermee sterk aangewakkerd. Dit is slecht nieuws voor de laatste ijsberen.

IJsberen zijn inderdaad van grote waarde, maar voor de meeste van ons zijn ze veel meer waard dan wat er bij een veilinghuis betaald wordt voor hun vacht. De uitspraak dat ‘het oogsten’ van ijsberen geen effect heeft op de populatie, strookt niet met de beschikbare biologische gegevens over ijsberen en de geschiedenis van de commerciële exploitatie van wilde dieren op dit continent.

Als dieren alleen worden gezien als koopwaar die verkocht wordt aan de hoogste bieder, en de internationale vraag aanwakkert, neemt de vrije markt het over. Het eindresultaat? Overexploitatie, stroperij, afname van de populatie en uiteindelijk zelfs het uitsterven van de soort.

Een zekere mate van exploitatie kan biologisch duurzaam zijn voor kleinere, zich snel voortplantende soorten, maar voor lang levende, zich langzaam voortplantende soorten zoals walvissen en olifanten kan dit de nekslag zijn. Voor deze soorten neemt de economische waarde van hun lichaamsdelen sneller toe bij een bank dan in het wild. Voor mensen die graag winst maken met de verkoop van wilde dieren, is het economisch ‘beter’ om een diersoort te over exploiteren of de soort zelfs te elimineren.

De combinatie van hun trage voortplanting, de toegenomen internationale vraag, de hoge prijzen die betaald worden voor vacht en verlies van hun leefomgeving door klimaatverandering leiden tot één conclusie: ijsberen moeten worden beschermd tegen de commerciële handel en niet worden bejaagd uit winstbejag.

Een recordopbrengst van $ 22.000 voor een ijsbeervacht is geen reden voor een feestje. We kunnen alleen maar hopen dat dit niet het begin is van een nieuw modeverschijnsel onder de rijken om zo snel mogelijk een vacht aan te schaffen als tapijt of trofee, wat uiteindelijk kan leiden tot de ondergang van de ijsbeer.

 --SF

Lees hier meer over onze inspanningen om de ijsbeer te beschermen.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten
Regiodirecteur Midden-Oosten
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Hoofd Programma Wildlife Trade
Hoofd Programma Wildlife Trade
Campaigner, Duitsland
Campaigner, Duitsland
Tania McCrea-Steele, Manager campagnes en wetshandhaving, IFAW UK
Manager campagnes en wetshandhaving, IFAW UK
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië