Laten we tijdens deze CITES-conferentie eens écht iets doen voor de olifanten

Stropers slachtten in Kameroen minstens 200 olifanten af voor hun slagtanden tijdens een periode vol moordpartijen die half januari 2012 al begon. © Boubandjida Safari Lodge

De 16e Conferentie van Partijen (CoP16) van de Conventie inzake Handel in Bedreigde Dieren (CITES) vindt van 3 t/m 15 maart plaats in Bangkok, Thailand. De besprekingen over olifanten en de ivoorhandel zullen, zoals altijd, weer hot topics zijn.

Deze keer zullen de discussies echter niet gaan over voorstellen om de bestaande voorraden ivoor te verkopen. Een verfrissende wending, aangezien deze discussie  de conferentie de afgelopen 15 jaar domineerde.

Nu zal de focus liggen op het behoud van de olifant en, in het bijzonder, welke maatregelen er moeten worden genomen om de huidige stropers-crisis te stoppen. Olifanten bevinden zich, nogmaals, in de vuurlinie.

2011 was tot nu toe het ergste jaar wat ivoorhandel betreft, meer dan 23.000 kilo aan illegaal ivoor werd in beslag genomen. Nu de cijfers voor afgelopen jaar opgemaakt worden, lijkt het erop dat 2012 zelfs een nog slechter jaar was voor de olifant.

Dit jaar zal er een stevige discussie plaats vinden over de uitvoering van het African Elephant Action Plan (AEAP), een plan dat opgesteld is door landen met olifanten binnen hun grenzen om te praten over een aantal maatregelen ter bescherming van de olifant in Afrika.

De grootste prioriteit binnen dit plan is het aanpakken van stroperij en illegale handel. Er zullen ook gesprekken plaatsvinden om de financiering vast te stellen via het African Elephant Fund (AEF) om de doelen van het AEAP te ondersteunen.

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) juicht het besluit van de regering van Tanzania toe om  hun voorstel met betrekking tot ivoorhandel terug te trekken zodat de discussies tijdens de CoP16 op de juiste problemen gefocust worden.

Het is nu tijd dat CITES haar tanden laat zien als serieuze conferentie en niet als een onbeduidend overleg om de handel te promoten en reguleren.

--JB

Houd onze CITES-pagina goed in de gaten voor nieuws over de 16e CoP in Bangkok, Thailand.

 

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië